Consultant politic, după G20: Noi nu avem cum să-i facem față

Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat că la Summit-ul G20 separarea lumilor a fost deja negociată și a subliniat că a fost o bipolarizare a deciziilor, între SUA și Rusia. El opinează că Barack Obama a fost mai degrabă stingher, iar vedeta reuniunii a fost Vladimir Putin. 

Cozmin Guşă este de părere că România este nepregătită în materie de politică externă şi a precizat că nu vede pe ce lideri ne putem baza într-o situaţie de criză. 

Întrebat cum se răsfrâng deciziile luate la summit asupra României, Cozmin Gușă a afirmat la Realitatea TV că "din desfăşurarea summit-ului, din întâlnirile din prima zi, concluzia mea este că simbolistica separării lumilor este cea mai potrivită pentru a descrie ce se întamplă. Noi tot am vorbit şi eu tot am scris în ultimii 6-7 ani, despre o rebipolarizare a blocurilor geopolitice, în condiţiile în care am fost foarte clar că după reinstalarea lui Obama în funcţia de preşedinte, SUA nu au mai putut să ţină pasul în zona de leadership, nu vorbim de macroeconomie sau geoeconomie, vorbim de leadership politic. Eu sunt un bun cunoscător şi un adept al politicii SUA în spaţiul euroatlantic, dar trebuie să recunosc că încă de la instalarea preşedintelui Obama, că am fost un critic al acţiunilor sale externe, şi am făcut-o egoist, pentru că am văzut cum domnul Obama neglijează exact zona care ne intresează pe noi, exact frontierea estică a NATO, a blocului euroatlantic care includea şi România. Iar, în paralel, şi-a concentrat atenţia spre Primăvara Arabă, cu acea utopie când credea că poate să instaleze democraţia, într-o zonă dominată de Coran. Şi s-a văzut cât de mare este eşecul sau în Asia de Sud-Est. (...) Această separare a lumilor a devenit evidentă cu ocazia acestui summmit G20". 

Obama, stingher

Consultantul politic mai subliniază că primirea lui Barack Obama a fost stânjenitoare și deloc întâmplătoare, remarcând ”felul în care Obama s-a comportat, uşor stingher, puţin izolat şi cu o voce mai puţin auzită puţin auzită, nu am auzit nimic semnificativ”. Cozmin Gușă mai precizează că agenda ”nu acoperă nevoile stringente ale lumii de analiză astăzi şi nici nu pune adevărate probleme care există şi care în Europa, nu e aşa, sunt: iminenţa migraţiei, finanţarea teriorismului, dependenţa energetică, este şi faptul că apropo de migraţie suntem dependenţi de toanele unui preşedinte al Turciei care are nu doar alură, ci şi convingeri de dictator. Domnul Erdogan a fost alinatatul acestor întâlniri din prima zi, deci vă daţi seama cât de jos a ajuns diplomaţia internaţională, făcându-se că uită că, cu doar o zi înainte, alţi 50 00 de funcţionari au fost concediaţi în Turcia”. 

”Noi nu avem cum să-i facem față”

În plus, susține Cozmin Gușă, România este nepregătită: "Când vine criza peste tine trebuie tu ca ţară sa ai garanţia unor relaţii bilaterale sau trilaterale, pe care să le administreze. Nu văd pe cine ne-am baza, într-un anumit joc care, foarte repede, în politică, el se se va amplifica, dar noi nu avem cum să îi facem faţă pentru că nu avem suflu. Atleţii noştri politici nu sunt pregătiţi să alerge, nu ştiu să facă sprint-uri, nu i-a supus nimeni la probe. Îi vedeţi pe cei din actualul Guvern că ar fi în stare să administreze ceea ce se pregăteşte în spatele uşilor de la bilateralele de la acest summit?". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel