Constructorii lucrează mai scump după creșterea salariilor

Creșterea prețurilor în construcții este determinată de creșterea salariilor, în medie, mai mari cu 6,44% față de anul anterior.

Venitul mediu brut al unui muncitor în construcţii a ajuns la 512 euro/lună în 2017, în timp ce productivitatea medie anuală a fost de circa 23.000 de euro pe salariat, în declin cu 7,3% faţă de 2016, arată datele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

„Creşterea de tarife vine din mai multe motive. Unul legat de creşterea salariului minim. Vechea marotă a salariilor mici pentru muncitori calificaţi nu se mai poate susţine, pentru că a generat fluxul de muncitori care au plecat să lucreze pe salarii vestice lăsând aici spaţiile goale. Salariile medii au crescut, ceea ce înseamnă că firmele au făcut eforturi mari să îşi menţină forţa de muncă, chiar dacă nu toate au investit în pregătirea personalului“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Potrivit acestuia, sectorul construcţiilor are nevoie de măsuri pentru estomparea şi contracararea crizei de personal, prin promovarea formei de învăţământ dual, cu bani europeni şi cu expertiză germană.

„Luna trecută am avut o întâlnire cu corespondentul ARACO din Germania şi există disponibiltate dezvoltării unor centre de învăţământ dual, cu bani europeni, împreună cu partea germană“, a declarat Plosceanu.

Investiții mai mici în infrastructură

Anul trecut, statul a investit în infrastructură doar 26,7 mld. lei, cu 9,5% mai puţin decât în 2016 şi cu 35% sub nivelul din 2015. Rezultatul arată că sectorul construcţiilor inginereşti s-a redus în 2017 cu 21%, cel al construcţiilor nerezidenţiale s-a diminuat cu 12,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 24,6%, iar cele de reparaţii capitale s-au redus cu 17,7%. Singura creştere impresionantă a fost consemnată de sectorul construcţiilor rezidenţiale, adică 69,7%, noteză Capital.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel