Constituția trebuie modificată radical, spune Tăriceanu

tariceanu
tariceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este de părere că trebuie să ne rupem de trecut și "să aplicăm o formulă de democrație parlamentară, odată cu modificarea Constituției". El subliniază că actuala Constituție nu trebuie "peticită", ci "modificată radical". 

Călin Popescu Tăriceanu susține că "premisa trebuie să plece de la ideea că vom discuta principii, subiecte, teme și nu persoane".
"Actuala Constituţie este o Constituţie hibrid, pentru că ea nu este nici a unei republici parlamentare, nici a unei republici prezidenţiale, este o Constituţie, care aşa cum am spus, are sădită în interiorul ei germeni de tensiune, de conflict, de lupte permanente. Prin urmare, trebuie să avem curajul să rupem cu trecutul şi să venim cu o formulă clară, care funcţionează peste tot în Europa şi care este aceea a unui sistem de democraţie parlamentară. Punct. Dacă vom încerca să peticim actuala Constituţie, atenţie, deci să facem mici modificări, pe care unii le cred necesare, în aşa fel încât să fie evitate conflictele care au apărut în trecut, ne vom trezi că vor apărea alte conflicte, dacă nu vom recurge la o modificare constituţională radicală", a spus Tăriceanu, la RFI.
El a adăugat că o democrație parlamentară este "o republică parlamentară". "Elementul cheie este o arhitectură instituţională clară, în care, bineînţeles, rolul predominant politic, de dezbatere politică este dat Parlamentului şi elementul executiv, rolul executiv este asumat de Guvern. Preşedintele, dacă vrem să-l lăsăm cu o haină executivă, nu vom face decât să ajungem la aceleaşi conflicte sau la altele, pe care le-am experimentat în ultimii opt ani cu deosebire", a conchis fostul premier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel