Consiliul Fiscal, nu pentru Codul Fiscal. Gabriela Firea: Opinie pesimistă

Gabriela Firea, purtător de cuvânt al PSD, susține că opinia pesimistă a Consiliului Fiscal cu privire la noul Cod Fiscal pornește de la premisa neîncrederii în potențialul economiei românești. 

Gabriela Firea apreciază că analiza experțiilor din Consiliul Fiscal este "reducționistă", iar efectele 'de runda a doua' sunt minimizate.  

Purtătoarea de cuvânt a PSD subliniază că "pierderea inițială de venituri la bugetul de stat din scăderea taxelor o vom regăsi în investitii și consum, finanțate din plusul de lichiditate rămas la dispoziția indivizilor și a agentilor economici". Gabriela Firea vine cu argumente din istoria măsurilor de relaxare fiscală, care favorizează "Guvernul în dezbaterea legată de efectele de multiplicare din economie". Senatoarea a dat exemplul scutirii de impozit pe profit, când Consiliul Fiscal estima în opinia din 8 mai 2014 o pierdere de încasări de 1,2 miliarde de Ron. Încasările au fost, la 31 decembrie 2014, de +12% în 2014 față de 2013, adică un plus de 1,3 miiliarde de Ron. 

Consiliul Fiscal respinge modificarea Codului Fiscal. Reacția lui Cristian Socol, consilierul premierului Ponta

Gabriela Firea a mai exemplificat că "în cazul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, Opinia Consiliului Fiscal din 3 iulie 2014 estima o pierdere de venituri din contribuții la bugetul de stat de 0,8 miliarde RON în 2014 și 5,08 miliarde RON în 2015. De asemenea, se atrăgea atenția unor derapaje cu privire la deficitul bugetar. În realitate, execuția bugetară indica în 2014 încasări din contribuții de asigurări + 5,9% în 2014 față de 2013 adică + 3,2 miliarde RON și un deficit bugetar mai mic decât ținta. În 2015 (cumulat ianuarie-februarie 2015), încasările din contribuții de asigurari sunt cu doar 0,4 miliarde RON mai mici față de primele 2 luni cumulate din 2014 (deci, anualizat, ar însemna -2,4 miliarde RON, la jumătate față de estimările Consiliului Fiscal). În primele trei luni din 2015, deficitul bugetar estimat nu s-a înrăutățit ci din contră, față de un deficit bugetar programat de 6 miliarde ron la 31 martie 2015, există un excedent de 1,5 miliarde RON, deci o economie de 7,5 miliarde RON în primele trei luni ale anului".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel