Consiliul European, reuniune extraordinară în contextul tensiunilor din Ucraina. Preşedintele Iohannis va participa

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Klaus Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în contextul tensiunilor din Ucraina. 

"Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 24 februarie 2022,  la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în Regatul Belgiei. Reuniunea a fost convocată de Președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul îngrijorărilor legate de evoluțiile recente de securitate de la granițele Ucrainei și din regiunea Mării Negre, respectiv  a implicațiilor majore în urma deciziei Federației Ruse de recunoaștere a auto-proclamatei „independențe” a regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk și a adoptării Decretului prezidențial de dislocare a trupelor armatei ruse în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei.

Liderii europeni urmează să abordeze ultimele evoluții, modul de protejare a ordinii internaționale bazate pe norme și reguli, modalitatea de gestionare a relației cu Federația Rusă și resposabilizarea pentru acțiunile sale. Liderii vor mai discuta și modalitățile concrete de sprijin ale Ucrainei și ale populației ucrainene", transmite Administraţia Prezidenţială.

Vineri, summit B9 la Bucureşti 

"Am discutat astăzi (n.r. marţi) cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situația gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acțiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internațional. În consecință, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varșovia, un summit extraordinar al Formatului București 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru și pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina", a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 

Amintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”.

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris, tot pe Twitter, Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel