Congresul Femeilor Liberale. Alina Gorghiu: Voi face amendament la statutul PNL pentru cote voluntare de gen

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a pledat pentru implicarea femeilor în toate domeniile, într-un discurs rostit, vineri, la Congresul Extraordinar al Organizaţiei Femeilor Liberale.

'Stimate doamne, stimați domni,

Astăzi, aleg să NU am un discurs politic, ci voi face politica femeilor! Și intru direct în subiect! Dumneavoastră ați putea face mult mai mult pentru România! Doar să fiți lăsate la masa deciziei!  

Studiile arată că femeile reprezintă cel mai mare potențial nefolosit al poporului nostru. Și nu mă refer acum doar la politică, ci la femeile antreprenor, la cele care sunt preocupate de știință sau de activismul social. 

La noi, în Argeș, există o femeie cu suflet, Bibiana Stanciulov, pe care o iubesc! Un antreprenor care a creat brandul internațional „Magiunul de Topoloveni”! E un model de urmat pentru că ne arată nivelul de performanță la care ajung femeile-antreprenor. Dar sunt prea puține femei în mediul de afaceri! Iar și mai puține cele despre care se vorbește!
 
Și atunci... care va fi partidul care va aborda curajos problema sub-reprezentării femeilor? Eu cred că PNL!
 
Pentru că am fost mereu partidul care a promovat modernizarea României! De asta sunt importante alegerile din OFL și discuțiile despre cum reinventăm OFL. De asta trebuie să vorbim acum despre programul politic al PNL pentru următorii 10 ani, în ceea ce privește rolul femeilor în societate.
 
Știați că România ar putea adăuga în fiecare an aproximativ 8,7% la PIB... adică aproximativ 24 de miliarde de euro prin implicarea mai multor femei pe piața muncii?
 
Pentru aceasta, ar fi necesar ca, până în anul 2030, să crească ponderea femeilor în forța de muncă la nivelul de 52%, cât este ponderea lor în rândul populației generale. Adică o mărire cu 550.000 a numărului de femei pe piața muncii.
 
Un PIB majorat în ritmul acesta ... ar însemna mai multe investiții publice... înseamnă o rezolvare pentru problema pensiilor!

Sunt cifre documentate, calcule reale! Avem în fața noastră soluția sănătoasă, dar sunt necesare politici publice de gen ... și pentru asta trebuie ca femeile să fie mai bine reprezentate în structurile de conducere ale firmelor, dar și în politică.
 
Știm soluțiile, trebuie curaj! Anul trecut, după 10 ani de negocieri, Parlamentul European a adoptat directiva privind introducerea cotelor de gen la nivelul managementului companiilor listate la bursă: cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator vor trebui ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârșitul lunii iunie 2026.
 
Cum va avea însă Parlamentul României dreptul moral de a adopta o astfel de directivă, prin care se introduc cotele de gen în corporații, dacă nu există consensul politic pentru introducerea cotelor electorale de gen? 
 
Și totuși ... dacă NU vom reuși să votam în Parlament legislația pentru cotele electorale de gen, voi propune la Consiliul Național să le avem noi, în PNL ... voi depune împreună cu dumneavoastră un amendament la Statut prin care să introducem cote voluntare de gen de minim 30% pe locuri eligibile pentru alegerile parlamentare.

Doamnelor și domnilor,

Suntem prea puține femei parlamentar... Dar am oferit perspective foarte bune pentru politicile publice la care ținem: cele dedicate incluziunii sociale, programelor de sănătate, familiei, susținerii creșterii demografice, închiderii ușii în fața violenței domestice și multe altele.
 
În ultimii 30 de ani, OFL nu a avut niciodată un rol atât de important ca acum! Ce ziceți dacă noi toate vom propune ca, indiferent de formula politică de guvernare, PNL să susțină în structura guvernului existența unui ministru sau unui ministru delegat, așa cum este în Franța, pentru egalitatea între femei și bărbați și pentru egalitatea de șanse.
 
Trebuie să existe un efort coerent la toate nivelurile: instituțional, politic, mediu de afaceri, sector neguvernamental pentru ca lucrurile să se schimbe în direcția sănătoasă! Putem face asta!  
 
Avem nevoie de mai mult curaj, noi și toate femeile din România, din politică sau nu, să sancționăm violența de limbaj din spațiul public, să respingem agresivitatea, hărțuirile din politica românească, telefoniștii de la 2 noaptea, derapajele de orice fel. Și hai să ieșim toate ... să le susținem pe femeile care au nevoie de sprijin!  
 
Dragile mele colege,

Urez succes OFL și conducerii care va fi aleasă acum! 

Eu aleg astăzi echipa profesionistă, cu suflet și competentă! 

Dacă voi credeți în voi... toată lumea va crede!', a spus Alina Ghorghiu.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat că 1.162 de femei şi-au înregistrat prezenţa la Congresul Extraordinar al Organizaţiei Femeilor Liberale.

La eveniment participă şi fostul premier al Republicii Moldova Natalia Gavriliţă. La funcţia de preşedinte al OFL candidează Nicoleta Pauliuc - senator şi Cristina Trăilă - deputat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel