Conflict Guvern - Klaus Iohannis. Consilierul președintelui: Trebuia dovedită de Dăncilă!

Iohannis - Dăncilă
Iohannis - Dăncilă

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut, la dezbaterea de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Viorica Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său.

"Votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său, în compoziţia politică asumată de cele două partide. În ceea ce priveşte repartizarea portofoliilor între PSD şi ALDE, câtă vreme coaliţia de guvernare a funcţionat, atribuirea în concret a funcţiilor de ministru reprezenta o decizie a celor două partide ce nu afecta exercitarea competenţei preşedintelui României (...). Însă, în raport de noua situaţie de fapt determinată de ieşirea ALDE de la guvernare şi de faptul că portofoliile nu au fost expres delimitate de cele două partide, deţinerea fiecărui portofoliu trebuia dovedită de către prim-ministru, iar analiza acestui aspect trebuie analizată de către Curte exclusiv prin raportare la documentele depuse în probaţiune", a declarat Ciochină în faţa judecătorilor constituţionali.

"Procedura nu mai era aplicabilă"

Ea a adăugat că obligaţia preşedintelui de a da curs "de îndată" propunerii de revocare a unor miniştri ai Guvernului "nu mai subzistă".

"Preşedintele României nu a primit nicio dovadă cu privire la portofoliile deţinute de PSD, că persoanele propuse sunt membre PSD, aparţin altui partid politic sau sunt independenţi politic. În aceste condiţii, faţă de situaţia survenită anterior sesizării curţii, dispoziţiile art. 85 alineatul 2 din Constituţie nu mai pot fi aplicate fără acordul prealabil al Parlamentului. Mai mult, considerăm că decizia Curţii Constituţionale 875 din 2018 nu a avut în vedere concursul de proceduri prevăzut în cadrul art 85, Curtea pronunţându-se exclusiv cu privire la întinderea atribuţia prevăzută la art 85 alineatul 2 din Constituţie. De aceea, în ceea ce priveşte obligaţia de a da curs 'de îndată' propunerii de revocare a unor membri ai Guvernului, aceasta nu mai subzistă, atâta vreme cât procedura de care era legată această obligaţie nu mai era aplicabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel