Condiția importantă de care depinde iubirea sau fericirea. Un psiholog dezvăluie secretul

Steluța Indrei / 09 iul 2018 / 08:35 Salveaza PDF Comentarii
fericire
fericire

Lipsa definirii emoțiilor, precum iubirea sau fericirea, aduce suferință, spune psihologul Laura Maria Cojocaru. Dacă vrem să avem parte de aceste emoții trebuie în primul rând să le înțelegem și să știm a le defini din perspectiva personală. 

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, una dintre modalitățile prin care mintea noastră poate distorsiona lucrurile este folosirea cuvintelor care definesc sentimente, trăiri, fără a defini cât mai precis ce înseamnă ele pentru noi personal. De exemplu: iubire, fericire, eșec, succes, împlinire, încredere, respect, dărnicie... lista poate continuă destul de mult.

Tu știi cum să definești iubirea?

„Să luăm ca exemplu cuvântul IUBIRE! Care este definiția iubirii? Există o definiție general valabilă, cu repere clare de urmat? Nu! Fiecare dintre noi avem o imagine personală despre ce înseamnă iubirea pentru noi și despre cum am dori să se manifeste ea în viețile noastre.

Haideți să luăm FERICIREA! Definiția general valabilă? Din nou nu avem! Dar suntem gata oricând să spunem că vrem să fim iubiți, fericiți, respectați, etc. Întrebarea este dacă, înainte de a pretinde să primim, ne-am definit cât mai exact ce reprezintă pentru noi personal aceste noțiuni, dacă știm cât mai bine cum anume vrem să fim iubiți, respectați, înțeleși, fericiți... Unde apare distorsiunea? Tocmai în această lipsă de definire personală a noțiunilor!

Atât timp cât nu definim, trăim cu mintea atârnată de ceva vag, de ceva ce așteptăm să se întâmple cândva, de undeva, din afara noastră, ca și când aceste lucruri ar fi niște cadouri pe care așteptăm să le primim de la viață, de la cei dragi, de la divinitate s.a.m.d.", explică psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, în forma pe care noi ne-o dorim, nu avem cum să primim aceste emoţii sau sentimente; şi nu pentru că „cineva" nu vrea, ci pentru că noi nu știm concret ce vrem. Cum ar putea oricine altcineva din afara noastră să știe de ce avem nevoie și mai ales CUM vrem să primim lucrul respectiv, dacă nici noi nu știm bine?

Lipsa de definire a emoţiilor şi sentimentelor aduce suferinţă

Această lipsă de definire, această așteptare aduce suferință, pentru simplul fapt că așteptăm ceva ce nu vom primi. Și cum se spune că „speranța moare ultima", riscăm să ne complacem în a spera în loc să trecem la a acționa.

„Vreau să fiu fericit!, Vreau să fiu iubit!, Vreau... Ce înseamnă toate acestea concret pentru tine? Putem fi mai limpezi, mai preciși și mai de ajutor nouă înșine dacă reușim să definim niște noțiuni - altfel abstracte, în termenii următori: Sunt fericit, iubit, acceptat, respectat, înțeles, susținut, etc, atunci când: văd, aud, simt, primesc, ofer, acționez etc. Astfel, vei ști cine ești, care-ţi sunt nevoile, ce te împlinește cu adevărat, vei ști ce și cum să ceri de la viață și, cel mai important, vei știi să te oprești din când în când din cucerirea obiectivelor și să simți BUCURIA VIEȚII", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24