Compania rusească Rosneft, tranzacție de 13 miliarde de dolari

 Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, a anunţat joi că a finalizat împreună cu partenerii săi achiziţia grupului indian Essar Oil, o tranzacţie evaluată la 13 miliarde de dolari, în urma căreia obţine acces la una din pieţele de combustibil cu cea mai rapidă creştere din lume, transmit Reuters şi Bloomberg. 

Este cea mai mare achiziţie străină din India şi cea mai mare tranzacţie de peste hotare a Rusiei, conform datelor Thomson Reuters. 

Ieri a fost finalizată oficial achiziţionarea Essar. După încheierea unor procedurilor tehnice, vom considera afacerea încheiată, a afirmat şeful Rosneft, Igor Sechin. 

Fraţii miliardari Ruia din India au acceptat să vândă o participaţie de 98% în Essar Oil către Rosneft şi un consorţiu format din Trafigura Group şi United Capital Partners (UCP). Rosneft şi partenerii săi vor plăti 10,9 miliarde de dolari pentru benzinăriile Essar şi activele companiei din domeniul rafinării. Separat, două miliarde de dolari vor fi plătiţi pentru achiziţionarea unei uzine electrice şi a unui terminal portuar din statul Gujarat, alături de alte facilităţi de import şi export. 

Rosneft intenţionează să efectueze anul acesta investiţii de 18 miliarde de dolari şi să majoreze nivelul dividendelor. 

În urma tranzacţiei, Rosneft va deţine 49% din Essar Oil, iar o participaţie de 49% va fi împărţită egal între Trafigura şi UCP. În acest mod sunt evitate sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii, în martie 2014. 

Acordul ajută Rusia să-şi extindă legăturile economice cu India. 

Tranzacţia reduce unele din presiunile cu care se confruntă grupul Essar, controlat de fraţii miliardari Ruia. Essar are activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, electricităţii oţelului şi porturilor şi este presat de creditori să-şi reducă datoriile, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel