Comisie SRI, modificare regulament. Orban: Sesizare la CCR

PNL analizează posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională modificările aduse regulamentului de funcţionare a Comisiei parlamentare de control a SRI, a anunţat, miercuri, preşedintele PNL Ludovic Orban. 

"Astăzi a fost modificat în plenul reunit regulamentul de funcţionare a Comisiei SRI, în care practic se generează obligaţii pentru cetăţeni şi anume obligaţia pentru orice cetăţean care este convocat la comisia SRI să se prezinte atunci când este convocat. Readuc aminte acestei majorităţi toxice care îşi bate joc de România că această comisie este o comisie pentru supravegherea SRI, nu pentru supravegherea cetăţeanului român. Este total neconstituţional, împotriva legii şi împotriva democraţiei ca printr-un regulament al unei entităţi, chiar şi de la nivel parlamentar, să generezi obligaţii pentru cetăţeni. Nu am mai văzut aşa ceva.(...) Studiem posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională această modificare pentru că noi considerăm că este profund neconstituţională şi că afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a afirmat Orban, la Parlament. 

Senatorii şi deputaţii au adoptat, miercuri, în şedinţă, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr.30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii. 

Printre modificările adoptate se află obligaţia SRI să răspundă solicitărilor comisiei parlamentare, într-un termen rezonabil, de 7 zile. În cazul în care termenul se depăşeşte, SRI trebuie să răspundă motivat, în perioada de 7 zile, de ce doreşte prelungirea. De asemenea, se introduce obligaţia persoanelor invitate la comisie să prezinte membrilor acestui for aspecte pe care le consideră necesare sau care sunt solicitate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel