Comisia Europeană solicită României să elimine barierele din calea exporturilor de gaze naturale

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită României un aviz motivat suplimentar din cauza faptului că aceasta nu a eliminat restricţiile impuse comerţului cu gaze naturale dintre statele membre, astfel cum se prevede în normele UE privind piaţa internă în sectorul gazelor naturale (articolele 35 şi 36 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, TFUE; Directiva 2009/73/CE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

În iulie 2014, Comisia a trimis autorităţilor române un aviz motivat din cauza faptului că legislaţia naţională a acestei ţări creează bariere în calea liberei circulaţii a mărfurilor în interiorul pieţei unice a UE. După evaluarea modificărilor recente ale Legii energiei adoptate de România, Comisia a constatat că este menţinută obligaţia de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piaţa românească, ceea ce, în consecinţă, reprezintă o încălcare a dreptului UE, informează Executivul comunitar.

Comisia consideră că actualul cadru juridic român, prin faptul că impune producătorilor din România obligaţia de a acorda prioritate vânzărilor de pe piaţa internă, creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România şi, prin urmare, a solicitat eliminarea acestor bariere, se arată în comunicat. România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justiţie a UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel