Comisia Europeană propune plafonarea prețului gazelor naturale la 275 euro/MWh

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Comisia Europeană a propus marți un plafon la prețul gazelor, la nivelul UE, la valoarea de 275 de euro pe Megawatt-oră pentru derivate cu livrare peste o lună de pe bursa olandeză, ce reprezintă referința europeană.

Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv, informează Agerpres.

Acest mecanism de corectare a pieţei prezentat marţi de Comisia Europeană urmează să fie examinat joi de către miniştrii europeni ai Energiei care se vor reuni la Bruxelles. Kadri Simson, comisarul european pe energie, a anunțat că acest plafon ar fi valabil timp de un începând cu 1 ianuarie 2023. Kadri Simson, comisarul european pe energie, a anunțat că acest plafon ar fi valabil timp de un începând cu 1 ianuarie 2023.

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană. Totodată , comisarul european pe energie susține că acest plan include plafonarea prețului la 275 de euro/MWh, dar va fi aplicat doar în cazul în care prețul TTF depășește această valoare timp de două săptămâni sau dacă prețurile TTF sunt cu 58 de euro mai mari decât referința de piață a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe parcursul a cel puțin zece zile de tranzacționare consecutive.

Diviziuni în rândul statelor membre

Un oficial UE a dezvăluit pentru Reuters că Executivul comunitar va propune un nivel de preţ mai mare decât cel dorit de statele membre care susţin introducerea unui plafon. De asemenea, un diplomat din rândul statelor care militează pentru un plafon susţine că majoritatea acestor state ar dori o limită stabilită în jurul valorii de 150-180 de euro pentru Megawatt oră (MWh), iar plafonul să fie activat de mai multe ori în decursul unui an. „Altfel, vom avea un plafon pe hârtie care în practică nu va fi aplicat niciodată”, a apreciat diplomatul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Comisia Europeană, anunțat că va solicita statelor membre să detalieze planurile pentru a preveni creșterea consumului, astfel încât plafonarea să nu ducă la consum excesiv sau risipă. “Acesta nu este un glonț de argint care va face să scadă prețurile la gaze, dar oferă un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când avem nevoie de el, în completarea eforturilor noastre structurale de a controla prețurile“, a precizat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel