Comisia Europeană, mesaj pentru România. Bogdan Chirieac, întrebare cheie

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt îngrijoraţi cu privire la "modul incorect" în care aceasta a fost informată "în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema justiţiei din România". Miercuri seară, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat subiectul momentului în platoul Antena 3.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, 24 ianuarie, că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie.

"Este capitolul cel mai slab pe care îl are PSD-ul în acest moment (n.r. referindu-se la comunicarea externă). Este o catastrofă! De acolo iarna se vede vară, vara se vede iarnă. Și așa mai departe. În privința declarației din partea onorabilei Comisii Europene semnată la vârf, este o declarație strict politică. Nu se bazează pe absolut nimic juridic. Ceea ce mă întreb este un singur lucru: cum se face că excelența sa Jean Claude Junker și-a pus semnătura pe un asemenea document?", a spus Bogdan Chirieac, miercuri seară, prezent în platoul Antena 3.

"În cazul adjunctului său, domnul Timmermans, acolo, nu avem niciun fel de așteptare. Dânsul este olandez, nu realizăm pe de-a întregul de ce este atât de supărată Olanda pe România. Știți foarte bine, de ani de zile, Olanda blochează, în mod unilateral, aderarea României la Spațiul Schengen. Nu se pune problema ca România să nu îndeplinească standardele de aderare. Sunt constatate chiar de către Comisiile de Specialitate ale Uniunii Europene (UE). Probabil că, la un moment dat, România ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție în acest sens, dar n-are cine de la București", a mai declarat Bogdan Chirieac.

Absurdul situației

"Eu nu-mi dau seama de unde - aici este absurdul situației, și România ar trebui să aibă o poziție oficială, tranșantă - nu-mi dau seama de unde s-a informat Comisia Europeană", a mai spus analistul politic, la Antena 3.

[citeste si]

Dragnea - Tăriceanu, scrisoare comună

În documentul adresat preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker şi prim-vicepreşedintelui Frantz Timmermans, Dragnea şi Tăriceanu susţin că elaborarea şi examinarea textelor de lege s-au făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale şi că au fost avute în vedere recomandările Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la independenţa şi reforma sistemului judiciar.

"În acelaşi timp, însă, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema Justiţiei din România. Pentru a clarifica aceste aspecte vă facem cunoscut faptul că, dezbaterea pe acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat, înt-o primă fază, de Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic", subliniază cei doi oficiali români. Aceştia precizează că, ulterior, proiectele au intrat în dezbaterea Parlamentului, cu participarea reprezentanţilor respectivelor organizaţii.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel