Comisar European, solicitare pentru un ministru tehnocrat

Comisarul European pentru Politică Regională Corina Crețu a transmis, joi, o scrisoare ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu, prin care solicită accelerarea implementării proiectelor din acest domeniu, finanţate prin Fondurile structurale şi de investiţii europene (FESI). 

Înaltul oficial european îşi exprimă astfel îngrijorarea în legătură cu întârzierile la proiectele de transport din perioada 2007-2013, dar şi cu privire la lipsa de noi proiecte pentru perioada 2014-2020.

,,Sunt îngrijorată de ritmul lent în pregătirea proiectelor privind infrastructura de transport din cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare pentru perioada 2014-2020, dar şi de numărul mare de proiecte ce riscă să nu fie finalizate. Deşi Comisia Europeană a aprobat fazarea a 30 din cele 123 de proiecte de transport pentru perioada 2007-2013, autorităţile naţionale nu au reuşit să trimită la Bruxelles toate documentele necesare pentru acestea, aşa încât există riscul ca România să nu poată folosi banii europeni alocaţi şi va fi nevoită să suporte din bugetul naţional cheltuielile necesare pentru finalizarea proiectelor", precizează Corina Crețu în cadrul documentului citat. 

Totodată, Comisarul European lansează și un avertisment privind utilizarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în domeniul transporturilor în actuala perioadă de programare (2014-2020).

[citeste si]

,,Există întârzieri semnificative în pregătirea financiară şi tehnică a unei rezerve de proiecte mature necesare pentru îndeplinirea obiectivelor Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare. Lipsa unor proiecte mature şi cheltuielile insuficiente vor putea duce în cele din urmă la dezangajarea fondurilor extrem de necesare pentru reţeaua de transport a României."

Comisarul European a adăugat, de asemenea, că este necesară adoptarea rapidă a Master Planului General de Transport, în forma agreată în cadrul negocierilor din 2015 dintre Comisia Europeană și Guvernul României.

În finalul scrisorii adresată conducerii Ministerului Transporturilor, Comisarul European Corina Creţu asigură autorităţile române atât de sprijinul ei personal, cât şi de susținerea pe care Comisia Europeană, precum şi experţii Direcției Generale pentru Politică Regională (DG REGIO), vor continua să o acorde României pentru a putea valorifica la maximum Fondurile structurale şi de investiţii europene pentru proiectele de transport.

Pentru Programul Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, România are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro atât prin Fondul european de dezvoltare regională, cât și prin Fondul de coeziune. Mai mult de jumătate din finanțarea totală (inclusiv cofinanțarea națională) pentru POIM — 6,8 miliarde de euro — sunt prevăzute pentru infrastructura de transport, 37% pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy