Combinații alimentare pentru inimă, oase, dar și anti menopauză. Bilic: Sunt molecule miraculoase

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Metin Mutlu)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Metin Mutlu)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a oferit o serie de combinații alimentare bnefice sănătății. 

”Sinergie - un termen care definește efectul cumulativ pe care îl au mai multe elemente când sunt puse împreună, față de situația în care acționează individual. Și în cazul alimentelor există sinergia nutrițională. Înseamnă că efectele benefice a mai multor ingrediente consumate în același timp sunt superioare, decât luate separat. Spre deosebire de suplimente, care conțin un singur principiu activ, majoritatea alimentelor conțin mai mulți nutrienti care se completează și se potențează.

Sinergia face ca alimentul să fie mai eficient decât suplimentul. Și tot sinergia intră în acțiune atunci când combinăm mai multe alimente între ele. A mânca sănătos înseamnă să asociezi ingredientele! Tradițiile culinare și obiceiurile în materie de gătit se bazează pe sinergia nutrițională. Iată câteva asocieri cu efecte benefice demonstrate.

Sinergia antiinflamatorie: curcuma + piperină+ bromelaină

Curcuma este un condiment de culoare galbenă ce conține curcumină, folosită de secole în medicina tradițională chineză. Efectele ei miraculoase sunt multiple: previne cancerul, ameliorează bolile inflamatorii și digestive, reglează colesterolul și glicemia. Singura problemă: curcumina traversează greu bariera intestinală. Pentru a facilita absorția și a crește biodisponibilitatea se folosește o asociere sinergică: bromelaina, o enzimă prezentă în ananasul proaspăt, și piperina, un alcaloid din piperul negru. Cele 2 substanțe cresc activitatea unei proteine intestinale implicată în transportul curcuminei și frânează eliminarea ei prin urină. Această sinergie crește cu peste 2000% efectul curcuminei și permite exploatarea la maximum a potențialului ei antiinflamator.

Sinergia sistemului osos: calciu+ magneziu + vit. D 

Chiar dacă luăm suplimente de vit. D, ele nu pot fi metabolizate eficient fără magneziu. Fie că este sintetizată în organism prin expunerea la soare sau este adusă din alimentație, vit. D se activează în prezența magneziului. Fără el moleculele precursoare de vit. D circulă prin organism și nu pot fi folosite. Sinergia care se stabilește între magneziu și vit. D operează în mai multe direcții: reglarea nivelului de calciu, menținerea sănătății oaselor, prevenirea sindromului metabolic și a bolilor cardiovasculare. Doza optimă de magneziu este de 350-400 mg/zi, însă mai mult de jumătate din populația occidentală are deficit și la aportul de magneziu și la producția de vit. D. 

Magneziu potențează mai mult de 600 de enzime diferite și influențează direct nivelul de calciu din organism. Vreți să scăpați de oboseala musculară, să creșteți rezistența oaselor, să reduceți riscul de osteoporoză? Asociați alimentele bogate în vit.D (pește gras, ficat, ou) cu cele bogate în magneziu (cacao, banane. semințe, oleaginoase). 

Sinergia inimi: polifenoli + acizi grași omega 3

Polifenolii sunt molecule miraculoase cu efect antioxidant prezente în majoritatea fructelor și legumelor. Sinergia dintre acizii grași omega 3 și polifenoli a fost descoperită și demonstrată cu ajutorul regimului mediteranean. Împreună neutralizează eficient radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Prezența de polifenoli în faza de digestie a grăsimilor omega 3 le protejează de oxidare și permite trecerea în circulație a unor molecule de acizi grași cu eficiență crescută. 

Vreți să protejați buna funcționare a inimii, să fluidizați circulația sângelui, să reduceți nivelul de trigliceride și hipertensiunea? Combinați alimentele bogate în omega 3 (pește, ouă) cu fructele și legumele bogate în polifenoli (nuci, semințe de in, spanac, avocado, mere, struguri). 

Sinergia anti menopauză: FITO estrogeni + prebiotice

În boabele de soia există izoflavone, substanțe vegetale care odată consumate pot mima structura și acțiunea hormonilor estrogeni. Au efecte similare cu ale estrogenului uman: reduc osteoporoza, ameliorează bufeele de căldură din menopauză, scad riscul de cancer de sân și de prostată. 

Aceste efecte benefice se intensifică în cazul persoanelelor capabile să transforme izoflavonele în equol, o moleculă cu eficiență crescută. Activarea are loc în tubul digestiv și depinde de compoziția florei intestinale. Un consum optim de alimente cu efect prebiotic și suplimentele cu FOS (fructo oligozaharide) asigură o microbiotă capabilă să potențeze fitoestrogenii din plante. Amidonul din paste făinoase, cartofi și orez, alături de fibrele din legume și cereale activează și completează produsele din soia. 

Concluzia? Sănătatea înseamnă diversitate, asocieri alimentare și sinergii nutriționale!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel