EXCLUSIV  Codul Fiscal, la un pas să fie, din nou, modificat. Teniță: Până când legea se va lua în discuție, vom avea proteste în România. Nu putem să omorâm economia

Cătălin Teniță
Cătălin Teniță

Deputatul Cătălin Teniţă (neafiliat), membru REPER, vrea modificarea Codului Fiscal, la scurt timp după ce a intrat în vigoare. 

Popescu Ion-Dragoş, senator neafiliat, Poteraş Cosmin-Marian, senator neafiliat, Cambera Oana-Alexandra, deputat neafiliat; Ichim Cristian-Paul, deputat Neafiliat, Lupu Andrei-Răzvan, deputat neafiliat; Poliţeanu Mihai-Laurenţiu, deputat USR, Rizea Cristina Camelia, deputat neafiliat și Teniţă Dragoş-Cătălin, deputat neafiliat au venit cu propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Vorbim de Legea „Salvați IMM-urile României" pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare

Deputatul Cătălin Teniţă (neafiliat) ne-a spus de ce vrea modificarea Codului Fiscal.

„OUG 16/2022 privind Codul Fiscal a făcut o grămadă de lucruri puțin utile pentru economie. Cel mai discutat aspect a fost privind eliminarea contractelor de muncă part-time. Se spunea că o persoană cu un contract de muncă part-time trebuie să plătească aceleași taxe ca în cazul unui contract full-time, la nivelul salariului minim pe economie. De exemplu, trebuia să plătești aceleași taxe ca pe un contract full-time pentru o doamnă de la curățenie care avea program o oră pe zi, timp de o săptămână, adică practic cinci ore pe săptămână. Acest lucru a generat o mulțime de probleme”, a spus Cătălin Teniță care a precizat că această măsură a afectat, în principal, oamenii cu venituri foarte mici.

Efectele nefaste ale suprataxării contractelor nu au întârziat să apară: în primele două luni de la aplicarea acestor prevederi au dispărut aproape 50.000 de contracte de muncă cu timp parţial. În următoarele luni numărul lor s-a dublat: au dispărut 100.000 de contracte de muncă cu timp parţial în perioada iulie - decembrie 2022 din cauza suprataxării. Peste 300.000 de angajaţi part-time sunt supuşi unei birocraţii inutile, lună de lună. Zeci de mii de angajatori au rămas fără posibilitatea de a plăti contracte de muncă fracţionate, fiscalizate la cote de impozitare rezonabile.

Proiectul de lege a fost depus pe 15 decembrie, la mai puţin de 24 de ore de la momentul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat în cauză, în condiţiile în care suprataxarea acestui tip de contracte afectează deja angajaţii din categoriile cele mai vulnerabile, dar şi micii antreprenori, în special cei aflaţi la început de drum.

Întrebat de ce vine abia acum cu aceste modificări la Codul Fiscal, Cătălin Teniță ne-a spus: „Am încercat și până acum să venim cu modificări. Legea de aprobare a trecut prin Parlament, dar s-a trecut cu tancul, adică repede, ca de obicei, așa cum se face în Parlamentul României. Se stă drepți în fața ordonanțelor Guvernului”.

Problemă la chirie

„Cea mai nocivă modificare din Codul Fiscal, în sensul că va lovi cel mai mult în români, este cea legată de contractele de închiriere. Până acum, la contractele de închiriere, se percepea un impozit de 6% din suma chiriei. Acum practic s-a ajuns la un impozit de 20%. Va crește astfel povara chiriașului. Este o mare problemă pentru că vorbim de persoane vulnerabile, tineri și mame singure”, a mai zis parlamentarul.

De asemenea, Cătălin Teniță a propus și renunțarea la prevederea care limitează clasificarea ca microintreprindere, dacă există asociați care dețin participații semnificative la mai mult de trei companii.

Lovitură și pentru oamenii care fac UBER, BOLT, GLOVO

„O altă problemă majoră este legată de drepturile de autor și de PFA-uri. Cineva care primea 4500 lei brut, rămânea cu 3900 lei net, acum rămâne cu 2900 lei net. Practic s-a dus aproximativ 25% din venitul net. Această măsură afectează, de asemenea, tinerii și oamenii vulnerabili. Nu este vorba doar despre artiști, ci și de oamenii care fac UBER, BOLT, GLOVO”, a mai zis Cătălin Teniță.

De asemenea, proiectul de lege propune revenirea la cota de impozitare pe dividende de 5%, practicată anterior adoptării OG nr.16/2022, precum și introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru dividendele plătite de către microîntreprinderi, în vederea creșterii apetenței pentru investiții în acestea.

„Eu sunt antreprenor la origine, adică am fost 20 de ani și cred că voi mai fi. Văd lucruri din perspectiva unui antreprenor. Este o mare problemă pentru oamenii care încep afaceri mărunte, cum ar fi un mic site de vândut lumânări, un business de făcut felicitări, lucruri care sunt cumva temelia antreprenoriatului. Nu putem avea un antreprenoriat substanțial, serios, dacă nu încercăm să încurajăm oamenii care sunt la început de drum. Acești oameni nu că sunt descurajați, ci sunt călcați în picioare”, a mai zis parlamentarul. 

„Este o nebunie ce avem acum în Codul Fiscal. Eu am început antreprenoriatul în 2002. Dacă ar fi fost atunci prevederile actuale, nu aș fi făcut antreprenoriat. Noile măsuri nu permit nici măcar o mică dezvoltare. Este o rușine și, prin actualul Cod Fiscal, nu este susținută tânăra generație. Sunt profund revoltat. Luăm niște bani de la gura unor persoane vulnerabile când sunt alte moduri de a rezolva problemele fiscale”, a mai zis Cătălin Teniță.

Încep negocierile

„În perioada următoare, voi prezenta colegilor din Parlament de ce este nevoie să modificăm Codul Fiscal. Nu putem să omorâm economia. Dacă mergem în comisiile de specialitate cu studii de caz, vom reuși. Până când această lege a noastră va fi luată în discuție, cel mai probabil în martie, deja situația va exploda, adică deja vor fi mulți oameni care vor protesta. De ce? Pentru că la finalul acestei luni vor trage linie și vor vedea că au în minus bani în buzunar și nu le va plăcea. Oamenii ar trebui să discute cu politicienii pe care i-au votat, să le zică nemulțumirile, și să le spună că trebuie să le susțină interesele, indiferent ce partid au votat. Ne plângem că nu mai vor tinerii să facă antreprenoriat și că vor la stat, dar normal că vor la stat dacă acestea sunt legile...”, a mai zis Cătălin Teniță (REPER) pentru DC News.

Citiți, aici, pe larg: https://senat.ro/legis/PDF/2023/23b001EM.PDF

https://senat.ro/legis/PDF/2023/23b001AD.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel