Codul administrativ, criticat de UDMR: Regres pentru minorităţi

Noul Cod Administrativ este aspru criticat de reprezentanţii UDMR şi este considerat un imens pas înapoi pentru drepturile minorităţilor. Liderul UDMR din Senat, Cseke Attila, a menţionat că adoptarea codului prin OUG a dus la anularea unor propuneri importante pentru comunitatea maghiară. 

"Atunci când a formulat amendamente la Codul Administrativ elaborat anul trecut, UDMR a avut ca obiectiv respectarea, menţinerea şi extinderea drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale, inclusiv cea maghiară. Deşi noul act normativ a fost adoptat de Parlament, ulterior, prin OUG au fost anulate, ignorate numeroase propuneri importante pentru comunitatea maghiară. Textul actului normativ conţine, de asemenea, prevederi care constituie regres în reglementare faţă de forma anterior aflată în vigoare, deoarece ele dau naştere unor interpretări juridice - iar aceste interpretări pot genera dispute juridice suplimentare. De asemenea, UDMR susţine ideea descentralizării, deoarece considerăm că problemele locale pot fi cel mai bine rezolvate la nivel local, însă noul cod administrativ centralizează, ceea ce nu face decât să sporească birocraţia. În 2019, nivelul drepturilor lingvistice ale minorităţilor naţionale este diminuat în România, în timp ce ţara se consideră model în privinţa gestionării situaţiei acestor minorităţi. În ansamblu, noul Cod Administrativ reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor raportat la prevederile aflate până în prezent în vigoare", a declarat Cseke Attila, conform unui comunicat transmis vineri de UDMR.

UDMR consideră că prin noul Cod Administrativ au fost retrase unele drepturi şi au apărut restricţii privind folosirea limbii materne, iar actul normativ conţine dispoziţii sau prevederi care diminuează garantarea drepturilor existente pentru minorităţile etnice, inclusiv cea maghiară.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Codul Administrativ a fost adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern din 25 iunie, iar în şedinţa din 3 iulie i s-au mai operat câteva modificări şi clarificări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel