COD ROSU  Cod ROȘU de vreme severă imediată. Ministrul Mediului, Barna Tanczos, ședință de urgență pe tema inundațiilor

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

În această după-amiază a avut loc o întâlnire de lucru a ministrului Barna Tanczos, pe tema inundaţiilor, cu reprezentanţii instituţiilor de profil.

UPDATE: Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a extins avertizarea Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor şi Cluj, până miercuri, la ora 12:00, scrie Agerpres.

Avertizarea a intrat în vigoare la ora 16:00

Potrivit hidrologilor, se vor semnala creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad - bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru - bazin amonte confluenţă cu râul Holod, aferente judeţelor Bihor şi Cluj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor atenţionate.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice mesajul de avertizare se va actualiza. 

- Știrea inițială - 

Ca urmare a situaţiei hidrometeorologice înregistrate în vestul ţării, precum şi a prognozelor pentru perioada următoare, ministrul Barna Tanczos a avut astăzi o întâlnire de lucru, la sediul MMAP, cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorogie, ai Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ai Hidroelectrica şi ai MMAP, se arată într-un comunicat de presă. 

Cod ROȘU de vreme severă Conform prognozei meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţul Bihor va continua să plouă abundent şi se vor acumula, în general, 30-45 l/mp - în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.

Astfel, a fost emisă o nouă avertizare de fenomene meteorologice periculoase, cod roşu, valabilă astăzi, de la ora 12:00, până la ora 18:00, pentru următoarele zone din judeţul Bihor: Bunteşti, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curăţele, Budureasa, Căbeşti.

Avertizări hidrologiceDe asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate, cod roşu, valabilă în intervalul 18.05.2021 ora 09:55 - 18.05.2021, ora 16:00, pentru judeţele Bihor şi Cluj.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad - bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru - bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş - amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie, judeţele: Bihor şi Cluj.

Fenomene periculoaseFenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Crişul Negru - bazin amonte S.H. Şuştiu, Crişul Negru - afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu - amonte confluenţă cu râul Valea Roşie.

De aseară, de la ora 18:00, până la ora 11:00, s-au acumulat 138 l/mp, record de precipitaţii în zonă, în intervalul 1900-2021.
De asemenea, în intervalul 17 - 18 mai 2021, la Stâna de Vale, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore (06 - 06 GMT) a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în 12 ore (21.00 - 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore (03 - 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp.

În 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai, la Stâna de Vale, a fost de 79,8 l/mp - 2.05.2015, iar cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 ore la Stâna de Vale a fost de 137,6 l/mp - 24.12.1995.

Aceste statistici sunt valabile pentru intervalul de referinţă : 1900 - 2021, zi climatologică 18 - 18 GMT.

Cursurile de apă, monitorizate de specialiștiSpecialiştii ANAR monitorizează 24 de ore din 24 cursurile de apă aflate sub atenţionări hidrologice şi vor rămâne în teren în toată această perioadă pentru intervenţii (zona Cociuba Mică, Blejeni pe r. Crişul Pietros), în coordonare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

A fost avertizată partea maghiară cu privire la evoluţia hidrologică pe cursurile de apă transfrontiere, conform Regulamentelor.

Totodată, au fost mobilizate formaţiile de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române pentru zonele avertizate din ABA Crişuri, Someş-Tisa, Mureş şi Banat, iar în funcţie de evoluţia fenomenelor hidrologice, vor fi mobilizate şi celelalte ABA-uri.

Vremea până vineriVremea va fi în general instabilă până vineri, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii, începând din seara de miercuri spre joi în regiunile vestice, apoi şi in restul ţării până vineri dimineaţa. Ploi mai însemnate cantitativ se aşteaptă în special în zonele de munte şi deluroase. Informaţiile vor fi actualizate mâine dimineaţă, prin analiza situaţiei şi emiterea unei atenţionări.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu actualizarea prognozelor.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy