Cod roșu: Creșterea economică este nesustenabilă

Codul Economic
Codul Economic

Consiliul Fiscal lansează un avertisment pentru România: creșterea economică din prezent nu este sustenabilă. Măsurile din noul Cod Fiscal vor accentua deficitul, ceea ce ne va aduce în situația care se înregistra înainte de declanșarea crizei.

 'Vedem o creştere economică peste potenţial, cel mai probabil nesustenabilă: PIB-ul creşte cu 5,2% în primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În acelaşi timp, pe sectoare, vedem creşteri în special pe servicii, legat tot de consum, şi pe construcţii. Industria, care dă sustenabilitate creşterii economice mai degrabă decât alte sectoare, creşte cu un anemic 1%. Deci cred că sunt indicii pentru oricine că avem o creştere care creează dezechilibre şi ele încep să fie din ce în ce mai vizibile', a mai spus Dumitru. Referitor la deficitul bugetar, acest an se află pe un trend clar de creştere, susţine preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, impactul măsurilor fiscale cuprinse în noul Cod Fiscal intrat în vigoare la începutul anului asupra deficitului structural este de două puncte procentuale, nivel similar cu cel din perioada 2006, 2007, 2008. În acest condiţii, Ionuţ Dumitru spune că programele electorale anunţate de partide sunt nerealiste. 'Toate programele electorale, indiferent de culoarea partidelor politice, propun două lucruri: scădere masivă de taxe pe toată linia şi creşteri masive de cheltuieli, în special de cheltuieli sociale. Aşa ceva nu poate să fie realist, mai ales în condiţiile în care echilibrele macroeconomice arată o deteriorare în momentul de faţă', a adăugat preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel