Cod fiscal. Eugen Teodorovici: Trebuie lăsate orgoliile la o parte

Modificările la Codul fiscal ar trebui discutate şi aprobate în Parlament, prin lege, iar decidenţii ar trebui să lase orgoliile la o parte şi să ia hotărâri în interesul naţional, indiferent de culoarea politică, a declarat, vineri, senatorul PSD Eugen Teodorovici.

"Eu n-am lucrat la programul de guvernare, nu am fost atât de calificat. Îmi doresc ca astăzi, în Guvern, să nu se aprobe prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Codului fiscal. Este nevoie de un proiect de lege, discutat în cele două comisii de specialitate din Parlament şi la final de an să venim cu o formă care într-adevăr să ajute economia. Nu ştiu de ce concurăm cu noi. De ce să fac zero impozitul pe dividende, când avem 5%? Cineva în Europa are 0%? Nimeni. Cineva din piaţă a cerut să fie zero? Nimeni. Renunţ la nişte fonduri la bugetul de stat care vin din cei 5% din dividende benevol. Trebuie lăsate orgoliile la o parte şi văzut doar interesul naţional, indiferent de culoarea politică din Parlament sau din altă parte", a susţinut senatorul social-democrat. 

Potrivit acestuia, România are o mare problemă legată de lipsa forţei de muncă, iar soluţia ar putea fi un parteneriat cu Republica Moldova pentru a aduce oameni de acolo. 

"I-am propus domnului premier, atunci când eram consilier onorific - în ţara asta nu poţi nici măcar benevol să lucrezi, eram consilier onorific, benevol - în ceea ce priveşte forţa de muncă, i-am spus primului ministru să încheie, aşa cum Polonia încheie cu Ucraina un acord bilateral, în baza căruia două milioane de oameni din Ucraina vin să lucreze în Polonia. De ce nu facem şi noi asta cu Moldova, spre exemplu?", a arătat Teodorovici. 

Piața internă nu este pregătită

El i-a răspuns ambasadorului SUA, Hans Klemm, care a spus anterior, în acelaşi eveniment, că ar trebuie să ne îngrijoreze că Republica Moldova este înaintea României în ceea ce priveşte climatul de business, într-un top al Băncii Mondiale: "Nu mă îngrijorează că Moldova a crescut peste România, mă îngrijorează ce se întâmplă în România". 

Ţara noastră poate atrage toate fondurile europene disponibile, însă piaţa internă nu este pregătită pentru o astfel de infuzie de bani, consideră Teodorovici. 

"România poate aduce în trei ani 23 de miliarde de euro, adică toţi banii europeni, numai că, din păcate, piaţa nu poate să susţină o astfel de infuzie de bani europeni, pentru că nu mai este forţă de muncă, materia primă dispare, pentru că dispar cei care produc. Dar România poate, printr-o schimbare simplă de abordare. Banul european este o sursă sigură", a arătat senatorul. 

Nu Guvernul trebuie să stabilească

În opinia sa, Guvernul nu trebuie să stabilească salariul minim pentru mediul privat. 

"În ceea ce priveşte salariul minim, în zona publică eu pot să îl impun, dar în zona privată eu trebuie să stimulez ca salariul să nu scadă sub acest nivel. Privatul nu trebuie presat, el trebuie să găsească un mediu în care să se dezvolte. Noi avem, ca ţară, din păcate, extrem de multe piedici", a explicat el. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel