CNMR, solicitări urgente către Iohannis, Grindeanu, Parlament și români

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), în numele celor pe care îi reprezintă, a lansat un apel important adresat actorilor statali - Guvern, Președinție și Parlament -, partidelor politice, precum și tuturor cetățenilor români, în contextul tensiunilor declanșate de ultimele decizii luate Cabinetul Grindeanu pe Justiție.  

”CNMR, cu reprezentativitatea cea mai largă la nivelul societății, incluzând organizații reprezentative ale mediului universitar și academic, mediului de afaceri, sindicatelor, organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor profesionale, administrației publice locale, lansează un apel important în contextul recentelor evenimente ce-au vizat amendarea legislației penale și inițierea de proiecte legislative în acest sens, precum și demonstrațiile ce-au avut loc în mai multe orașe din țară față de acestea. Reprezentând milioane de cetățeni români în mod direct, din toate categoriile profesionale și sociale, lansăm acest apel către toate instituțiile statului și cetățenii României și solicităm de urgență:

Respectarea de către instituțiile abilitate cu aplicarea legii a dreptului tuturor cetățenilor de a se exprima public și neîngrădirea, în niciun fel, a manifestării acestui drept, precum și respectarea principiului egalității tuturor cetățenilor, în fața legii.

Solicităm tuturor cetățenilor României ce simt nevoia să își exprime nemulțumirea să o facă respectând cadrul legal și evitând manipulările sau încurajarea încălcării legii, manifestarea dreptului la libera exprimare fiind un semn de sănătate a unei democrații.

Citește și: Florin Bădiță, organizator PROTESTE: Dacă o să fiu ARESTAT, mergem mai departe

Solicităm Guvernului, Președinției și Parlamentului să dea dovadă de responsabilitate în raport cu situația creată, iar comunicarea între toți actorii statali să devină vizibilă și imediată.

Solicităm Guvernului eliminarea posibilității adăugării pe liste suplimentare de acte normative, acestea nefiind anunțate în prealabil către opinia publică.

Solicităm partidelor politice și liderilor politici evitarea politizării în scop electoral a evenimentelor astfel încât dreptul de exprimare să nu fie viciat sau îngrădit de către acțiuni politice.

Solicităm Guvernului și Parlamentului o comunicare mai bună și o transparență sporită în relația cu cetățenii României aflați în stradă, precum și în procesul de legiferare aflat în desfășurare.

Solicităm tuturor instituțiilor statului luarea măsurilor necesare astfel încât activitatea instituțiilor de aplicare a legii din sistemul judiciar să nu fie afectată.

Respectarea separării puterilor în stat și consolidarea unei practici ce stă la baza unei democrații funcționale prin care legiferarea o efectuează Parlamentul iar aplicarealegii o efectuează executivul.

[citeste si]

CNMR solicită Parlamentului, Guvernului, Președinției și altor instituții ale statului, dar și cetățenilor români, să conștientizeze riscul uriaș de destabilizare internă și vulnerabilizare a României într-un context de securitate regional extrem de periculos și să acționeze cu calm, să asigure o comunicare eficientă între toți factorii de decizie și cetățeni.

Solicităm evitarea exceselor individuale sau colective din partea decidenților sau partidelor ce pot conduce către efecte dezastruoase asupra viitorului țării și bunăstării cetățenilor: creșterea cursului valutar în defavoarea monedei naționale, afectarea investițiilor străine, slăbirea încrederii partenerilor strategici din UE și NATO, dar și exploatarea de către dușmanii României a unor vulnerabilități interne.

CNMR va solicita în curând Președintelui României, Primului Ministru, Ministrului Justiției, liderilor grupurilor parlamentare, președinților celor două camere și șefilor instituțiilor judiciare din România întâlniri de lucru prin care să sporim transparența procesului de legiferare ce urmează la nivelul Parlamentului privind amendarea legislației penale, dar și o mai bună relaționare între toate aceste instituții și societate.

Solicităm, în același timp, Guvernului, Parlamentului și liderilor politici de la putere sau din opoziție o comunicare mai clară, lipsită de aroganță sau agresivitate în relația cu cetățenii României, indiferent de opțiunile acestora.

Citește și: Parlamentul, BLOCAT de USR și PNL: "Hoții" și fluierături. Avocatul Bolcaș, întrebare cheie

Respectarea acțiunii tuturor instituțiilor statului, cu condiția încadrării acestora în limitele stabilite de Constituția României, și evitarea transformării lor în instrumente de luptă politică, de o parte sau alta. Există mecanisme de reglare a constituționalității acțiunilor și ele trebuie respectate, în acest caz fiind vorba de Curtea Constituțională a României.

CNMR face precizarea că nu se amestecă în războiul politic ce pare declanșat, dar nu poate sta indiferentă față de evoluțiile recente. Considerăm că este datoria noastră să reacționăm și să fim factorul de mediere și stabilitate în astfel de situații, iar cei ce vor refuza dialogul se vor poziționa în afara jocului democratic. Așa cum am făcut-o și până acum, CNMR menține o comunicare permanentă cu mediul diplomatic, partenerii internaționali ai României prin care asigurăm o abordare obiectivă, ținând cont de varietatea și complexitatea organizațiilor membre, față de orice problemă care ține de securitatea națională a României”, espe apelul lansat de CNMR, publicat de aid.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel