Claudiu Năsui, USR: Rating-ul Fitch, avertisment de pe piața financiară

Ion Voicu / 16 feb 2018 / 15:26 Salveaza PDF Comentarii
Fitch
Descriere foto: Fitch

Deputatul USR Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, atrage atenția asupra unui fenomen periculos pe piața financiară.

Fitch Ratings este agenția care stabilește un important set de rating-uri de țară, atrage atenția Năsui. În ultimii ani, România a scăzut continuu în rating din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi. Însă mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiștii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor: ei avertizează asupra creșterii rapide a salariilor ce depășește creșterea productivității, reprezentând un risc la adresa stabilității macroeconomice.
Fitch estimează deficitul de cont curent la 3,4% din PIB pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, și estimează o creștere de cel puțin 50 de puncte de bază a dobânzii in 2018. Conform estimărilor Fitch, la sfârșitul lui 2017 s-a înregistrat o creștere a raportului dintre cât datorează România și cât se produce într-un an în țară la 38%, de la 37,6% cât era în 2016. Analiștii Fitch explică faptul că bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentară, contrară reglementărilor fiscale și ale UE, România riscând să reintre în procedura de deficit excesiv, din care a ieșit abia în 2013.
"Suntem în contextul în care contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 84,79% comparativ cu 2016, după cum a comunicat chiar Banca Națională a României. Suntem în contextul în care, conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al României este estimat la 3,3% din PIB în 2017, adâncindu-se în doi ani cu trei puncte procentuale. În acest context, guvernanții au decis la acest început de an să mărească, în loc să scadă cheltuielile nesustenabile angajate în 2017. Această iresponsabilitate a coaliției PSD-ALDE este alarmantă", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24