Claudiu Năsui, USR: Rating-ul Fitch, avertisment de pe piața financiară

Ion Voicu / 16 feb 2018 / 15:26 Salveaza PDF Comentarii
Fitch
Fitch

Deputatul USR Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, atrage atenția asupra unui fenomen periculos pe piața financiară.

Fitch Ratings este agenția care stabilește un important set de rating-uri de țară, atrage atenția Năsui. În ultimii ani, România a scăzut continuu în rating din cauza modului de lucru pe bază de împrumuturi. Însă mult mai importante sunt avertismentele punctuale pe care analiștii de la Fitch le-au lansat cu privire la viitor: ei avertizează asupra creșterii rapide a salariilor ce depășește creșterea productivității, reprezentând un risc la adresa stabilității macroeconomice.
Fitch estimează deficitul de cont curent la 3,4% din PIB pentru 2018-2019, de la 2,3% din PIB în 2016, și estimează o creștere de cel puțin 50 de puncte de bază a dobânzii in 2018. Conform estimărilor Fitch, la sfârșitul lui 2017 s-a înregistrat o creștere a raportului dintre cât datorează România și cât se produce într-un an în țară la 38%, de la 37,6% cât era în 2016. Analiștii Fitch explică faptul că bugetul pe 2018 va avea ca rezultat o deteriorare suplimentară, contrară reglementărilor fiscale și ale UE, România riscând să reintre în procedura de deficit excesiv, din care a ieșit abia în 2013.
"Suntem în contextul în care contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de peste 6,464 miliarde de euro în 2017, în creștere cu 84,79% comparativ cu 2016, după cum a comunicat chiar Banca Națională a României. Suntem în contextul în care, conform Comisiei Europene, deficitul fiscal structural al României este estimat la 3,3% din PIB în 2017, adâncindu-se în doi ani cu trei puncte procentuale. În acest context, guvernanții au decis la acest început de an să mărească, în loc să scadă cheltuielile nesustenabile angajate în 2017. Această iresponsabilitate a coaliției PSD-ALDE este alarmantă", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.loading...
VOTEAZA ARTICOLUL

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.12