Ciuhodaru propune reducerea TVA la medicamente. România are cea mai scăzută rată de compensare din UE

Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Vicepreşedintele PC, Tudor Ciuhodaru a depus în Camera Deputaţilor un proiect legislativ ce vizează reducerea TVA-ului la medicamente la 5%. Deputatul consideră creşterea preţului la medicamente drept un atentat la siguranţă naţională în contextul suprapunerii cu efectele crizei şi ale desfiinţării spitalelor.

Reducerea preţurilor la medicamente va duce la creşterea accesului la tratament a românilor şi va permite derularea programelor de sănătate în condiţii de normalitate. „Noul sistem de compensare a dus la o creştere semnificativă a coplăţii suportată de pacient şi a obligat medicii să recomande tratamente în funcţie de posibilităţile materiale ale bolnavilor şi nu în funcţie de eficienţa terapeutică” şi-a motivat decizia deputatul PC.

România are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Uniunea Europeană. Dacă la noi rata este de doar 59%, media europeană este de 81%. În Polonia media compensării ajunge la 67,5%, în Cehia 78,6% iar în Spania, ţară aflată în criză, rata compensării ajunge la 93,4%.

„Am ajuns să trimitem rudele pacienţilor să cumpere medicamentele necesare supravieţuirii bolnavilor. Datoriile peste termenele de decontare ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS către producători, distribuitori şi farmacii au ajuns la 935 milioane lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel