Ciuhodaru, despre CORONAVIRUS: A depăşit 10 bariere majore. Atenție, nu e de glumit!

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la noul Coronavirus. Într-o postare pe pagina sa de Facebook acesta a precizat cât de periculos este la nivel internațional. 

”Atenție, nu e de glumit! Trebuie un plan unitar de intervenție la nivel european. Noul coronavirus a depășit 10 bariere majore și a generat o epidemie fără precedent. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3) și mai mare ca a gripei sezoniere (1,3). Măsurile de prevenție sunt extrem de importante”, scrie Tudor Ciuhodaru într-o postare pe Facebook. 

Ce trebuie să știți:

”1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt 27 țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 100 ori (17368 de cazuri confirmate) iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (362).

2. Virusul a depășit deja 10 bariere majore și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos). Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii. Am cerut deja Parlamentului și Comisiei un plan de intervenție la nivel european pentru că (!!!)

Virusul a depășit deja 10 bariere majore:


• S-a dovedit transmiterea de la om la om inițial doar în China.
• A depășit rapid granițele Chinei (27 țări afectate).
• Amenință acum și Europa. Pericolul este cu atât mai mare cu cât pe 25 ianuarie a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi.
• Virusul se răspândește rapid.
• În doar o săptămână au fost confirmate 21 de cazuri în: Franța 6 cazuri, Germania 10 e a doua țară afectată urmată de Finlanda 1, Italia și Anglia câte 2, Spania și Suedia câte 1. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn.
• S-a transmis de la om la om și în alte țări (inițial Germania urmată de Franța, SUA, Japonia, Vietnam).
• Numărul cazurilor a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).
• Un bolnav infectează în medie 2,2 persoane. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) dar net inferioară rujeolei (peste 12).
• S-a înregistrat primul deces în afara Chinei (Filipine).
• 2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce rămâne ridicat (de zece ori mai mare!) în comparație cu gripa sezonieră. (nu are decât un nivel indicativ și scade în fiecare zi, în condițiile în care numărul de noi cazuri crește mai repede decât cel al deceselor).

Ce nu se știe încă 

3. Virusul face parte din familia coronavirusuri (alături de 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus!!! Nu știm încă: rata de mortalitate, nivelul de transmisie, momentul în care un bolnav devine contagios, perioada de incubație dar știm:

• Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.
• Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile
• Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.
• Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească") și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
• Nu există vaccin pentru acest virus.
• Medicii thailandezi (spitalul Rajavithi din Bangkok) au avut succes în tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinație de medicamente pentru gripă și HIV- lopinavir și ritonavir, în asociere cu oseltamivir medicamentos pentru gripă în doze mari- rezultatele inițiale prezentând o îmbunătățire semnificativă la 48 de ore de la administrarea tratamentului (inclusiv o femeie chineză, în vârstă de 70 de ani, din Wuhan, care a fost testată pozitiv de coronavirus timp de 10 zile). Dar este încă prea curând să spunem că această metodă poate fi aplicată tuturor cazurilor
• Se ia în calcul activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.
• Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus.

ATENȚIE!!! Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a precizat Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel