Cîțu s-a împrumutat de nouă ori mai puțin astăzi

Florin Cîțu FOTO AGERPRES
Florin Cîțu FOTO AGERPRES

Potrivit BNR, ministrul Florin Cîțu a împrumutat astăzi de nouă ori mai puțini bani de la bănci.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, marţi, 105 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 902,7 milioane de lei, la o dobândă de 4,5% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 140 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 105 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 212 milioane de lei.

Împrumuturi de 4,4 miliarde de lei de la bănci comerciale

 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna februarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este aceeaşi cu cea programată pentru luna ianuarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount

 

Pe 20 februarie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 februarie 2021, citează Agerpres.

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (trei emisiuni), 600 de milioane lei, 500 milioane lei (două emisiuni) şi 400 milioane lei.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24