Cîţu, controversă cu salariile directorilor CEC şi EximBank

Potrivit unor informaţii din media, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, ar intenţiona să taie drastic salariile celor care conduc băncile de stat, CEC şi EximBank.

Florin Cîţu ar intenţiona să taie, potrivit unor surse din sistemul bancar, salariile directorilor executivi ai celor două bănci deţinute de statul român - CEC şi EximBank. Măsura ar afecta ca un domino sistemul de salarizare din aceste bănci, urmând a fi recalculate, de la acest nivel în jos, salariile directoriilor generali adjuncţi. Informaţia a apărut într-un articol publicat de Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, Florin Cîţu vrea să reducă salariile şefilor băncilor de stat, CEC Bank şi EximBank, la circa 5.800 de euro pe lună, de la peste 15.000 de euro pe lună. În acest moment, directorul general al CEC Bank este Bogdan Neacşu, iar directorul general al EximBank este Traian Halalai.

"Conducătorii executivi ai băncilor au mandat pe un termen limitat cu un salariu aprobat de Consiliul de Administraţie şi de AGA. Acum şefii executivi trebuie să vadă cum gestionează aceste probleme, dacă acceptă noile salarii, dacă ajung în justiţie având în vedere că deja sunt în cadrul unui mandat, sau dacă pleacă efectiv de la conducerea băncilor. Nu se ştie de ce ministrul finanţelor a venit cu această propunere", se arată în articolul publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2020.

Performanţă cu salarii tăiate

O decizie controversată, având în vedere că salariile din aceste două bănci sunt printre cele mai mici din sistemul bancar din România, iar managerii acestora trebuie să ţină pasul cu bănci private puternice şi care investesc masiv în resursa umană şi nu numai. Să ceri performanţă şi, în acelaşi timp, să tai salarii, nu e o măsură tocmai în regulă. 

Un salariu de 5.500 - 6.000 de euro net, cât este propunerea lui Florin Cîţu, câştigă un director de direcţie într-o bancă. Practic, şefii celor două bănci s-ar afla în situaţia de a câştiga cât un director de direcţie, în condiţiile în care responsabilitatea pe care o au în calitate de CEO este incomparabil mai mare. O măsură care, pe de o parte, ar face ca actuala conducere a celor două bănci să se afle în situaţia de a avea cele mai mici salarii de pe piaţă şi, pe de altă parte, de a descuraja pe oricine vrea să acceadă la aceste poziţii, având în vedere că în sistemul privat salariile sunt mult mai mari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel