Cîțu anunță dacă România se va împrumuta de la FMI, BERD, Banca Mondială, BEI sau CE

România nu va accesa niciun împrumut de la instituţii internaţionale dacă acesta vine cu condiţionalităţi, a afirmat marţi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, menţionând că în prezent ţara noastră se finanţează de pe pieţele locale şi cele internaţionale. 

'Pentru a ne finanţa folosim în principal pieţele locale. Până acum nu am fost penalizaţi. Până acum am reuşit să ne finanţăm, deşi am crescut deficitul bugetar, deşi perspectivele pe care le dau agenţiile de rating nu sunt dintre cele mai bune dar, repet, administrarea prudentă şi transparentă a finanţelor publice până acum ne-au permis să ne finanţăm şi la cursuri mai bune. Bineînţeles că a doua sursă de finanţare rămâne să ne finanţăm de pe pieţele internaţionale.' a spus Cîțu.

'Am făcut-o în martie, la costuri minime istorice pentru România. Ne uităm în continuare să ne finanţăm de pe pieţele internaţionale şi veţi vedea, când o vom face, vom anunţa acest lucru. A treia sursă de finanţare o reprezintă instituţiile financiare internaţionale printre care este şi FMI. Şi aici am spus de la bun început. Nu vom accesa niciun împrumut de la vreo instituţie internaţională, oricare ar fi ea, care vine cu condiţionalităţi', a menţionat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Finanţelor a subliniat că sursele de finanţare de la instituţii precum Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Comisia Europeană vor fi accesate 'dacă nu vin cu condiţii'.

'Nu vom accesa împrumuturi care vin în acest moment cu condiţionalităţi. Atât timp cât ne putem împrumuta de pe pieţele locale, de pe pieţele financiare internaţionale, sursele de finanţare de la alte instituţii: Banca Mondială, BERD, BEI, FMI, Comisia Europeană, le vom lua dacă nu vin cu condiţii. Din ceea ce înţeleg eu, există un astfel de instrument şi la Fondul Monetar, dacă va fi nevoie, ne vom uita, dar, să fie foarte clar, nu este vorba despre un acord. România nu va semna un acord. Nu avem nevoie de aşa ceva. Ne finanţăm foarte bine. Dar, dacă găsim surse de împrumut fără condiţionalităţi, le vom folosi, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel