Cioloș va emite ordonanța de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Ce spune Chirieac

Premierul Dacian Cioloș va emite ordonanța de urgență referitoare la alegerea primarilor din două tururi de scrutin, chiar dacă acesta nu s-a consultat cu partidele parlamentare. Decizia ar fi fost luată, luni, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis.

Față de acest aspect, analistul politic Bogdan Chirieac a declarat la RTV că pe acest aspect "dezbatere politică nu a fost, dar dezbatere în media și dezbatere pe stradă a fost. Tinerii frumoși și liberi au vrut alegeri locale în două tururi de scrutin. 

În 2012, când domnul Boc a inventat prostia cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, noi toți am cerut alegeri în două tururi. USL, în 2012, ne-a promis "aveți răbdare, venim noi la putere  și schimbăm legea". Deci nu se poate spune că au picat din cer alegerile locale într-un singur tur. S-a tot vorbit despre ele, despre faptul că românii din Transilvania sunt defavorizați, că în orașele cu 25-30 la sută minoritate maghiară va  pune primarul, fiindcă românii sunt împărțiți în mai multe partide. Apoi am vorbit că este mai legitim un primar ales cu 50 la sută plus unu dintre voturile exprimate. Deci dezbateri pe această temă au fost", a declarat Chirieac.

[citeste si] 

Președintele Iohannis a avut declarații în ultimele zile legate de alegerile locale, de o consultare cu clasa politică. Întrebat dacă această consultare ar putea duce la eliminarea PSD și PNL, cunoscâd faptul că în cel de-al doilea tur vor avea acces și candidații altor partide, chiar independenți, Chirieac este de părere că "nu crede că au acces alte partide în afară de PSD și PNL și de vedeta alegerilor viitoare, Mișcarea Populară".

Despre întrebarea pusă mai sus, aceasta are și răspunsul. "Când președintele Iohannis are și o idee bună, și aceasta este o idee bună, partidele politice o vor duce la îndeplinire. PNL dorește alegeri în două tururi, ALDE dorește alegeri în două tururi, Mișcarea Populară dorește alegeri în două tururi, UDMR nu vrea, iar singurul care nu prea dorește este PSD-ul, dar eu sunt convins că talentul de negociator și modul subtil de a dialoga al domnului Dragnea va face în așa fel încât PSD va accepta alegerile în două tururi de scrutin", a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel