Cioloș se alătură USR: O să fim împreună

Dacian Cioloș a făcut prima declarație în care a declarat că membrii platformei România 100 vor merge alături de Uniunea Salvați România.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat sâmbătă, în cadrul evenimentului care a marcat strângerea unui milion de semnături pentru iniţiativa "Fără Penali", că acest proiect deschide mai multe direcţii de acţiune, menţionând în acest sens inclusiv elaborarea unei iniţiative legislative care să vizeze schimbarea legilor electorale.

"Alte confruntări vor începe de acolo"

"Am depăşit pragul în 23 de judeţe - legea ne cere 21 - suntem cu mult peste 20.000 de semnături în 23 de judeţe. #FaraPenali va ajunge în Parlament, alte confruntări vor începe de acolo. Dar acest un milion de semnături, de cetăţeni care îşi cer dreptul legitim de a fi conduşi de oameni cinstiţi, această iniţiativă ne deschide pentru toamna aceasta, pentru anul următor, foarte multe direcţii de acţiune. (...) În zilele următoare o să înceapă un nou proiect, o iniţiativă legislativă de data aceasta, pe care o facem împreună cu oameni noi, împreună cu România 100, împreună cu Iniţiativa România, cu organizaţiile civice, o iniţiativă prin care vrem să schimbăm legile electorale, vrem să revenim la alegerea primarilor în două tururi, vrem ca votul acela pe care îl cerem din ce în ce mai asumat cetăţenilor să conteze cu adevărat. Poate nu întâmplător în ultima parte a campaniei Dacian Cioloş şi România 100 au venit alături de 'Fără Penali' pentru ca împreună să mergem mai departe în acest nou proiect care acum va demara", a declarat el.

E nevoie de un maraton în anul următor

Dan Barna a precizat că peste 5.000 de voluntari s-au implicat în strângerea de semnături. El a menţionat că iniţial proiectul a fost susţinut de USR, Forumul German şi Rezistenţa, dar ulterior s-au alăturat şi alte formaţiuni.

"Toţi acei primari care încearcă să blocheze validarea semnăturilor, o cerinţă expresă a legii, vor beneficia de plângere penală, dacă va fi cazul. Vom lupta ca fiecare semnătură să fie validată", a spus el.

Fostul premier, Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Platformei România 100, a apreciat că iniţiativa "Fără Penali" a reprezentat al doilea mare pas făcut de USR.

"Vreau să le spun colegilor şi prietenilor de la USR că 'Aţi făcut un pas mare cu acest proiect'. Aţi mai făcut un pas mare în urmă cu un an şi ceva, când aţi decis să candidaţi la alegeri. Acum după doi paşi mari puteţi să o luaţi la fugă şi puteţi să alergaţi, pentru că e nevoie de un maraton în anul următor. Şi o să fim împreună cu voi", a declarat el.

Liiceanu consideră că e momentul unei alianțe 

Filosoful Gabriel Liiceanu, unul dintre susţinătorii iniţiativei, a apreciat că obligaţia morală şi politică a partidelor de opoziţie este să creeze o alianţă, un "pol unic".

"Cred că pasul următor, obligatoriu, care trebuie făcut, şi pe care USR şi partidul domnului Cioloş şi PNL-ul - cum s-o filtra el - e obligat să îl dea oamenilor ca noi, e obligat să dea un pol unic pentru vot. Dacă nu vom avea un singur pol pentru a vota împotriva PSD, atunci vom rămâne în situaţia în care suntem. Obligaţia morală şi politică a partidelor de opoziţie este să creeze o alianţă, un pol unic, ca să nu mai primesc replica: 'Eu nu mă duc să votez, pentru că nu ştiu cu care dintre ei'", a spus el.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel