Cioloș, așteptat de dreapta ca noul Macron

Sociologul Marian Preda a făcut o analiză a rezultatelor parțiale la alegerile de duminică. Dacian Cioloș ar putea avea șansa pe care a avut-o noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, subliniază Preda.

"Dincolo de specificul local și de importanța majoră a personalității și strategiilor candidaților, datorită numărului mare de localități și răspândirii lor pe toate regiunile se pot face analize comparative (pe votul de la aceste alegeri locale parțiale si cel de la alegerile locale de acum un an din aceleași localități) cu o anumită relevanță la nivel național.
În lipsa analizei detaliate, cifrele disparate și intuiția conduc spre următoarele concluzii:

- PSD scade si va scădea în continuare cât timp rămâne la guvernare și nu are o conducerela centru un lider decent, echidistant și susținut de mare parte din partid).

- PNL câștigă (doar) acolo unde are candidați de calitate dar pierde acolo unde nu a schimbat nimic, nu a venit cu candidați și strategii decente. Craiova, prin comparație cu Târgu Jiu este un bun exemplu: candidatul PNL de la Craiova a luat procent similar cu al unui independent și de 3 ori mai mic decât candidatul PNL de Târgu Jiu, până de curând tot un oraș "roșu".

- Participarea la vot este extrem de mică pentru alegeri locale și acesta este semnalul principal, semnalul tare! În unele localități (precum Craiova cu doar- 18%!) participarea extrem de redusă este rezultatul nemulțumirii generalizate, nemulțumirii față de toate partidele și toți candidații propuși de ele. În astfel de locuri orice candidat decent al unui partid cu o strategie bună, ar fi putut câștiga.

- Pe fondul nemultumirii generale și a participării slabe, alianțele devin arme foarte eficiente! La Craiova, de exemplu, PNL+ USR + Candidatul Independent adunau un procentaj similar cu al PSD-ului.

- In sfârșit, locul liber pe piața nemulțumiților poate fi rapid ocupat de o alianță sau chiar de un partid nou dacă e bine construit și are în frunte un lider decent, credibil, integru și echilibrat. Ciolos este un astfel de potențial lider, mai ales dacă va avea în spate susținerea lui Iohannis. Exemplul concludent e oferit chiar acum de Franța, unde 30% din electorat s-a "mutat" aproape peste noapte la Macron.

Știu, mai este mult până la alegeri iar PSD-ul trebuie lăsat să guverneze mai departe prin mlaștina pe care și-a creat-o... Totuși, în eventualitatea unor alegeri anticipate anul viitor sau chiar și în 2019 la prezidențiale, gândiți-vă ce relevant ar fi contrastul între tandemul Dragnea-Grindeanu și tandemul Iohannis-Cioloș!," a scris Marian Preda pe contul său de socializare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel