Ciolacu, în Parlament: Eu aş prefera varianta cu restructurarea

Marcel Ciolacu FOTO AGERPRES
Marcel Ciolacu FOTO AGERPRES

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că, din documentele studiate, rezultă că pentru restructurarea Guvernului ar fi nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenţi.

El a spus că există două variante de lucru: una ca Guvernul să vină cu o restructurare în Parlament, iar alta cu schimbarea compoziţiei politice, menţionând că el ar prefera restructurarea.

"Sunt două variante de lucru: una cu o restructurare şi alta cu modificare de compoziţie politică, exact ca la Constituţie. Eu aş prefera varianta cu restructurarea, dar nu este decizia mea, este decizia prim-ministrului. Cred că ar fi fost un guvern mai flexibil, mai suplu şi poate noi idei pentru programul de guvernare", a afirmat Ciolacu la Parlament.

Întrebat de câte voturi e nevoie pentru a trece restructurarea Guvernului, Ciolacu a precizat: "Aici sunt mai multe discuţii. Nu sunt un expert în constituţionalitate. Multe persoane spun că este o hotărâre a Parlamentului şi asta înseamnă că deciziile se iau cu voturile a jumătate plus unu dintre cei prezenţi, alţii spun că trebuie jumătate plus unu din numărul total".

"Există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens"

"Dacă vreţi o părere personală, din documentele pe care le-am studiat astăzi, trebuie jumătate plus din cei prezenţi, există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens. (...). Dacă nu se vor face aceste voturi sau se fac 233 sau mai puţin, presupun că există o posibilitate ca cei care consideră că nu este corect să facă o sesizare la CCR", a explicat Ciolacu.

El a mai precizat că există o decizie a CCR potrivit căreia hotărârile Parlamentului se iau cu voturile a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. În opinia lui Ciolacu, în acest caz, nu este vorba de o hotărâre de învestire a Guvernului, pentru că nu se schimbă premierul.

"Sesizare la CCR"

"Când vine un prim-ministru nou, este învestire. Noi vorbim de o compoziţie politică şi o restructurare a Guvernului. (...) Indiferent de vot, presupun că va fi o sesizare la CCR. Dacă vor fi 233 de voturi, nu văd care va fi temeiul", a mai spus Ciolacu.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat luni seară că săptămâna viitoare va cere în Parlament votul de încredere pentru Guvern. Dăncilă a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD că nu îi este teamă de un vot negativ în Legislativ.

Ea a menţionat că nu s-a stabilit deocamdată dacă Guvernul va merge pe varianta restructurării sau a remanierii, dar că în eventualitatea în care se va opta pentru restructurare, noua formulă guvernamentală ar urma să aibă 19 ministere plus funcţia de prim-ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel