Ciolacu, la Bruxelles: Discuţii privind dezvoltarea investiţiilor belgiene în România şi transferul de know-how pentru Portul Constanţa

Ciolacu: Este necesară o analiză în privinţa supraimpozitării pensiilor speciale- Foto Agerpres
Ciolacu: Este necesară o analiză în privinţa supraimpozitării pensiilor speciale- Foto Agerpres

Dezvoltarea investiţiilor belgiene în Romania şi transferul de know-how pentru Portul Constanţa au reprezentat temele discuţiilor la întâlnirile pe care preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, le-a avut la Bruxelles cu omologul său belgian, Eliane Tillieux şi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi al Muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne. 

'Dezvoltarea investiţiilor belgiene în Romania şi transfer de know- how pentru Portul Constanţa! Sunt câteva dintre subiectele importante aflate pe agenda discuţiilor pe care le-am avut, în această dimineaţă, cu preşedinta Camerei Deputaţilor din Parlamentul Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux şi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi al Muncii belgian, Pierre-Yves Dermagne', a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a mai menţionat că viceprim-ministrul belgian a susţinut propunerea făcută privind transferul de know-how între Portul Anvers şi Portul Constanţa în scopul facilitării transportului cerealelor din Ucraina şi pentru a preveni astfel o criză alimentară mondială.

'Mai mult, am discutat cu oficialii belgieni şi pe tema creşterii investiţiilor belgiene în România şi necesitatea relansării cooperării locale dintre autorităţile social-democrate', a mai scris Ciolacu.

'Schimb productiv de opinii cu Preşedintele Eliane Tillieux privind rolul parlamentelor în depăşirea efectelor dificultăţilor sociale şi economice cu care se confruntă Europa în contextul actual. Le-am mulţumit prietenilor noştri social-democraţi pentru sprijinul acordat românilor care locuiesc în Belgia', a transmis Marcel Ciolacu şi pe Twitter.

Ciolacu, întâlnire și cu viceprim-ministrul belgian Pierre-Yves Dermagne

De asemenea, Ciolacu a transmis un mesaj pe Twitter şi în legătură cu întâlnirea cu viceprim-ministrul belgian Pierre-Yves Dermagne.

'Bună discuţie cu viceprim-ministrul Pierre-Yves Dermagne privind relansarea cooperării dintre România şi Belgia pe probleme economice şi sociale. Am subliniat importanţa cooperării locale şi a prieteniei dintre partidele noastre social-democrate', a menţionat Ciolacu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, efectuează, joi, o vizită la Bruxelles. Marcel Ciolacu mai are programate întrevederi şi cu comisarul pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola. De asemenea, el va avea o intervenţie în cadrul întâlnirii cu liderii PES. 

Citește și - Ucraina solicită extinderea capacităţii portului Constanţa pentru a-şi putea exporta cerealele

Amintim faptul că Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii portului român Constanţa pentru a-şi exporta cerealele şi de asemenea sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să depoziteze pe teritoriile lor cereale ucrainene pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, a declarat un oficial ucrainean citat de agenţia de presă Rador, care preia EFE. 

„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti“, a declarat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Markian Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.

Oficialul ucrainean a semnalat că statele europene vor începe recolta într-o lună, iar portul Constanţa „va coopera în principal cu companiile europene“.

Prin urmare, capacitatea acestui port va fi acoperită de exporturile europene, situaţie care „va complica şi mai mult“ exporturile de produse agricole ucrainene, a menționat Markian Dmitrasevici.

Citește și - Ucraina ar fi pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse

Ucraina, numită și grânarul Europei, a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni.

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Agerpres, citând AFP. Totuși, potrivit ministrului, acest lucru nu reprezintă "o ameninţare pentru securitatea alimentară" a Ucrainei.

"În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populaţiei ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferinţă de presă.

Consumul s-a redus în Ucraina



Potrivit acestuia, "consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe", în afara ţării.

Peste şapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul ţării, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri aflate acum sub controlul ruşilor, "structura actuală a suprafeţelor cultivate (...) nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea alimentară a Ucrainei", a dat asigurări Vîsoţki în faţa presei.

"Agricultorii ucraineni au reuşit să pregătească relativ bine însămânţarea înainte de începutul războiului", a adăugat el.

"În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară" pentru însămânţare, a detaliat el.

Înainte de război Ucraina avea peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel