Ciolacu anunță moțiune împotriva lui Ghinea

Marcel Ciolacu anunţă că PSD va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea. 

"Mâine vom depune moţiunea simplă împotriva domnului ministrul Ghinea. Să fim foarte clari: pe PNRR. Avem nişte întrebări la domnul ministru Ghinea.

De ce avem un program întocmit de firmele de consultanţă, încălcând legile din România, de ce sute de milioane de euro au o destinaţie cu dedicaţie, de ce avem zero euro pentru irigaţii în condiţiile în care ţări precum Bulgaria, Ungaria şi Polonia au obţinut fonduri pentru irigaţii, de ce firmele româneşti nu primesc niciun euro prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă?",  a anunţat Marcel Ciolacu.

Ghinea: Proiectele din PNRR vor trebui prioritizate la investiţii de toate ministerele şi agenţiile care s - au angajat la reforme

Proiectele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor trebui prioritizate la investiţii de toate ministerele şi agenţiile care s-au angajat la reforme, pentru că până la urmă acesta este planul de ţară al României pentru următorii ani şi vom avea grijă în acest sens atunci când facem bugetul pe anul viitor, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Întrebat despre gradul de îndatorare al României după ce va fi luat împrumut prin PNRR, el a atras atenţia că dobânzile în acest caz sunt mult mai mici decât la cele de pe piaţă.

"Limita de îndatorare a României este sub media europeană şi, pe de altă parte, România este o ţară care se împrumută scump, se împrumută mult mai scump decât ne împrumutăm prin PNRR. PNRR este - de fapt, partea lui de împrumuturi - este un sistem de împrumut la dobândă mică, pe termen lung şi pe proiecte foarte concrete. Eu cred că merită", a spus Ghinea.

El a dat asigurări că proiectele prevăzute în Plan vor fi prioritare la investiţii, iar acest lucru va fi avut în vedere la întocmirea Legii bugetului de stat pentru 2022.

"Suntem un Guvern responsabil, care avem o traiectorie de reducere a deficitului stabilită în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană. Avem în acelaşi timp o decizie asumată de a trage aceste împrumuturi şi trebuie efectiv să prioritizăm - şi asta este o chestiune importantă - proiectele din PNRR vor trebui prioritizate la investiţii de către toate ministerele şi agenţiile care s-au angajat la reforme, pentru că până la urmă ăsta este planul de ţară al României pentru următorii ani şi vom avea grijă, atunci când facem bugetul pe anul viitor - şi suntem perfect aliniaţi aici cu domnul Nazare (ministrul Finanţelor - n. r.) şi cu domnul prim ministru Florin Cîţu - să prioritizăm investiţiile care intră în PNRR, pentru că sunt bani pe care fie îi luăm înapoi de la Comisia Europeană, fie intră la datorie pe acest sistem de dobândă foarte mică", a susţinut şeful de la Fonduri Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel