Ciolacu: Am spart gheața cu Schengen! Austria, de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Marcel Ciolacu, premierul României, vine cu o veste bună în privința aderării României la Schengen.

Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Marcel Ciolacu a zis că Predoiu, ministrul de Interne, are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner se pare că ar fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile dacă cele două țări și Comisia Europeană acceptă un set de cereri. Această informație a fost dată de radioul public austriac ORF, citând surse guvernamentale.

O condiție ar fi controale mai stricte la frontiere.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România.

Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis Marcel Ciolacu.

2. -imagine fara descriere- (ciolacu_56003800.jpg)

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la Consiliul JAI, că UE trebuie să aibă curajul să ia „decizia corectă şi dreaptă" de a extinde Spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria.

3. FOTO: Guve... (vizita-in-austria--pe-tema-schengen--explicata-de-ministru-predoiu-era-absolut-obligatoriu_23757700.jpg)


Predoiu a apreciat calitatea Barometrului Schengen, subliniind că autorităţile române analizează cu toată seriozitatea informaţiile incluse, dar mai ales pe cele care arată unde trebuie să se lucreze în continuare.

„Ministrul a pus accent pe importanţa verificărilor sistematice în bazele de date europene şi pe pregătirea personalului care foloseşte sistemele europene. Referitor la aspectele de returnare, a evidenţiat importanţa continuităţii procesului şi eliminarea lacunelor, inclusiv de ordin legislativ, ce pot fi exploatate de cetăţeanul terţ subiect al returnării pentru a abuza de procedura de azil şi pentru a se sustrage de la executarea returnării. Ministrul român a subliniat faptul că România nu numai că îndeplineşte criteriile Schengen, dar performează în teren în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale, aşa cum o demonstrează şi statisticile din Barometrul Schengen, Frontex etc.", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Cu privire la Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, demnitarul român a amintit eforturile României pentru asigurarea securităţii UE şi implementarea la cele mai înalte standarde a criteriilor Schengen, fapt recunoscut unanim de toate statele membre UE.

„Ministrul român a demonstrat prin argumente faptul că nu există nicio incompatibilitate între extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi discuţia privind îmbunătăţirea performanţei tuturor ţărilor din Spaţiul Schengen, respectiv întărirea Spaţiului Schengen, dimpotrivă, cu România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen, acesta va fi consolidat, pentru că ambele ţări performează în combaterea migraţiei ilegale", arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel