Cine va încasa 10.000 euro de la Boc, prin programul de sprijinire a tinerilor sub 35 de ani

afaceri
afaceri

Premierul Boc a anunţat un nou program de sprijinire a tinerilor sub 35 de ani, cu 10.000 de euro, nerambursabili, ca să-şi deschidă o afacere. Cei care îşi fac deja planuri trebuie să ştie că obţinerea banilor nu va fi uşoară.

oameni de afaceriÎn anunţ nu se precizează că plafonul maxim de 10.000 pentru tinerii antrerpenoride euro reprezintă doar 20 la sută din valoarea investiţiei, după cum declara Gheorghe Flutur. Ca urmare, tânărul investitor trebuie să aducă 40.000 de euro, din buzunar. Dacă 10.000 ar reprezenta 30 la sută din total, cum au anunţat ziarele, efortul personal se reduce corespunzător. Suma totală nu este accesibilă oricărui tânăr, pe de o parte, pe de alta, cu 30-50.000 de euro nu se pot face mari afaceri pe o piaţă prăbuşită, în vreme de criză.

Microîntreprinderile sunt axate fie pe servicii, fie pe furnizarea de componente marilor companii de producţie. Austeritatea a redus dramatic cererea de servicii, iar investiţiile în mari obiective de producţie au fost amânate. Astfel, investiţiile străine s-au redus cu 48 la sută , în 2010, iar jumătate dintre acestea reprezintă, de fapt, continuarea unor afaceri din 2009. Şi piaţa imobiliară este îngheţată. Pentru a putea reuşi la export este nevoie de altfel de stimulente.

Ce spun reprezentanţii puterii? Preşedintele organizaţiei judeţene de tineret a PDL Cluj, viceprimarul Radu Moisin, a declarat pentru cotidianul local Ziua că ajutorul va permite tinerilor să înceapă o afacere în domeniul calculatoarelor, agriculturii sau confecţionării de artizanat. Pentru agricultură există însă programul Fermierul, care oferă deja cei 20.000 de euro promişi de Geoană, dar numărul solicitanţilor este la nivelul zecilor, pe întreaga ţară. Artizanatul rămâne o poveste, iar firmele cu calculatoare merg dacă profită de bugetul public, furnizând soft sau componente administraţiei.

Astfel, se poate face portretul robot al beneficarului celor 10.000 de euro: copilul unor părinţi cu stare, sau a unor aleşi locali, care va face afaceri cu primăria sau cu o firmă de stat, cu predilecţie în zonele controlate de PDL. De altfel, chiar tânărul pedelist citat de Ziua a anunţat cu mândrie: “Sunt convins că, din nou, cele mai multe proiecte vor porni de la Cluj”.

Citeşte şi:

Avertismentul IKEA pentru programul lui Boc de sprijinire a tinerilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel