Dragnea, întâlnire controversată. Cine sunt cei trei de la Bruxelles care-i dau lecții

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

"Suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră. Acesta este un mesaj care a fost transmis clar lui Liviu Dragnea de către Serghei (Stanishev, n.r.), Udo (Bullmann, n.r.) şi cu mine" a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. 

Sunt trei nume care ne dau lecții de la Bruxelles, dau lecții României, nu lui Liviu Dragnea, dar lecții partidului de guvernământ, partidului care a câștigat alegerile, printr-un vot zdrobitor. 

Ambițiile lui Frans Timmermans

Să începem cu Frans Timmermans, politician și diplomat olandez. Are funcția de la vârful Comisiei Europene de cinci ani. În vreme ce-n România e aplaudat de o parte a presei pentru că-i dă lecții lui Liviu Dragnea, în presa internațională e văzut deja ca o stea căzătoare. Într-adevăr, în urmă cu câțiva ani era descris ca mâna dreaptă a lui Jean-Claude Juncker, era considerat unul dintre cei mai influenți oficiali de la Bruxelles și toate cuvintele de laudă i se adresau. Dar ”Timmermania”, cum a fost numită în presa internațională, a dispărut brusc. Politico scrie că a ajuns mai degrabă instalatorul din dreapta lui Juncker, decât un co-star al UE. Însă, scrie sursa citată, ambițiile lui Frans Timmermans sunt extrem de puternice. Fostul lider al Partidului Laburist din Olanda spunea despre Timmermans că ”Dacă există o persoană care vrea să cucerească o cameră, este Frans Timmermans”, adăugând că ”este devastat când nu reușește”. De amintit este că Frans Timmermans este în campanie pentru președinția Comisiei Europene, susținut fiind de socialiștii europeni. 

De-a lungul timpului, Frans Timmermans a transmis mai multe semnale către România, folosind chiar metafora pe care o tot folosește în PE: ”Este că atunci când alergi la un maraton şi suntem acum pe ultima sută de metri. Mesajul meu a fost astăzi: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită, ci spre linia de sosire căci aproape am ajuns.”, când a vorbit despre MCV. 

Serghei Stanișev, implicat în mari scandaluri în Bulgaria

Serghei Stanișev este din Bulgaria. El dă lecții României în condițiile în care are destule probleme în țara lui. Fost premier al Bulgariei, a fost implicat într-un scandal uriaș de lobby, cu bani dați lui Peter Hochegger, un lobby-ist austriac, o parte din bani s-ar fi întors în conturile soției lui Stanishev. Vorbim de 1,5 milioane de euro, pentru o campanie de promovarea imaginii Bulgariei. Contractele ar fi fost semnate în perioada guvernării lui Serghei Stanishev. Scandalul s-a lăsat cu condamnarea lui Hochegger la închisoare. El a mai fost acuzat că a pierdut documente clasificate, acuzând că acțiunea este politică, în cele din urmă fiind achitat din lipsă de probe. De-a lungul timpului a fost vizat de nenumărate acuzații, printre care dare de mită. Multe dintre acuzații au vizat chiar acțiuni la nivelul UE, din care ar fi avut de câștigat. 

În urmă cu ceva timp, Serghei Stanișev vorbea criza profundă prin care trece Europa și aprecia demersurile din România, acuzând protestele periculoase ”de dreapta”. 

Udo Bullmann, al treilea pion al discuției


Udo Bullmann, liderul Socialiștilor și Democraților Europeni, este om politic german, a negociat cu Angela Merkel formarea Guvernului, însă la ultimele alegeri, SPD s-a prăbușit semnificativ, fiind la un scor de doar 20%. Merkel le-a luat fața obținând 32%, iar Bullmann a decis să rămână în Opoziție. El a fost negociatorul SPD și-n 2013, când s-a format Marea Coaliție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel