Cine s-ar afla, de fapt, în spatele refuzului Austriei de a ne primi în Schengen. Coșea: Un eșec al României. Nu trebuie să ne milogim pe nicăieri

Cine s-ar afla, de fapt, în spatele refuzului Austriei de a ne primi în Schengen. Coșea: Un eșec al României. Nu trebuie să ne milogim pe nicăieri / Foto: Pixabay, de Maverick27
Cine s-ar afla, de fapt, în spatele refuzului Austriei de a ne primi în Schengen. Coșea: Un eșec al României. Nu trebuie să ne milogim pe nicăieri / Foto: Pixabay, de Maverick27

Economistul Mircea Coșea a vorbit despre șansele României de a fi primită în Schengen, în contextul opunerii Austriei.

Austria se opune vehement aderării României la Spațiul Schengen. Țara ar avea mai multe solicitări pentru a-și da acordul, iar una dintre ele ar fi modificarea legii offshore, potrivit informațiilor apărute în presă. În acest context, economistul Mircea Coșea a fost întrebat care sunt șansele țării noastre de a intra totuși în Schengen.

Cât de mult ar trebui să le mai dăm ca să putem să intrăm și noi în clubul acela în care dorim de mult să ajungem?, l-a întrebat jurnalista Realitatea Plus pe economistul Mircea Coșea.

Mircea Coșea: Suntem membri ai Uniunii Europene cu drepturi depline, nu trebuie să ne milogim pe nicăieri

Nu trebuie să dăm nimic. Suntem membri ai Uniunii Europene cu drepturi depline, nu trebuie să ne milogim pe nicăieri. Este un eșec al României de 10 ani de zile. Acum toată lumea aleargă din colț în colț, fac declarații, se întâlnesc cu fel de fel de reprezentanți, dar de 10 ani de zile nu s-a făcut nimic pentru Schengen. Ministerul de Externe, europarlamentarii, ambasadorii noștri, nimeni nu a făcut nimic. Acum câteva luni de zile problema Schengen a fost ridicată de Germania, dacă vă amintiți, pentru că trage ca transporturile să fie fluidizate înspre și dinspre Ucraina. Eu cred că problema este mult mai complicată și ține de o anumită politică a UE punând în față anumite țări, a pus Olanda, a pus Suedia, acum pune Austria.

"Un cordon de siguranță pe care Uniunea Europeană vrea să îl facă la Marea Neagră"

De fapt, ar putea să discutăm despre un cordon de siguranță pe care Uniunea Europeană vrea să îl facă la Marea Neagră și la limita războiului cu Ucraina, cu două țări care din nefericire sunt în preajma Mării Negre și a conflictului din Ucraina: România și Bulgaria, și care trebuie să sufere în continuare niște restricții. Nu cred că se va rezolva problema Schengen. Ține de o politică global europeană și de situația războiului din Ucraina.

"Nu suntem prieteni, suntem concurenți"

Dar, repet, degeaba aleargă acum miniștrii noștri din colț în colț și scriu fel de fel de scrisori când asta se putea face cu câțiva ani în urmă. Lucrurile ar fi fost mult mai bine reglate. Este un eșec al politicii externe românești. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că UE nu este un club al prietenilor și al celor care se înțeleg atât de bine. Este o piață concurențială, este o piață care are regulile ei, nu suntem prieteni, suntem concurenți, iar din punct de vedere politic lucrurile se despart acum, sunt țări mai aproape de conflict și sunt țări mai departe de conflict. România, din întâmplare, este cea mai afectată de acest conflict și nu cred că are nimeni interesul acum ca să se deschidă Europa spre Marea Neagră, ba din contră, cred că vrea să se protejeze cumva, menținând Schengenul cât mai mult posibil.

Margaritis Schinas, vicepreşedintele CE: România, Croaţia şi Bulgaria, pregătite de Schengen. Ezitările sunt doar de ordin politic

"Lăsați-mă se repet ceea ce Comisia Europeană a spus, public, de multe ori: Croația, Bulgaria și România sunt tehnic pregătite să intre în Schengen. Au făcut tot ceea ce le-am cerut și sunt pregătiți. Micile ezitări care mai există sunt politice. Suntem mai puternici, nu mai slabi prin extinderea Schengen, ceea ce înseamnă un mai mare și mai bun control. Sper că bunul simț și mintea deschisă vor avea de câștigat și vom avea o decizie", a declarat Margaritis Schinas, citat de zcj.ro. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel