EXCLUSIV  Cine profită de prețurile mari la energie: Marele câștigător și lista sumelor uriașe. Răzvan Dumitrescu: Nu se poate așa ceva! Îți vin banii ca la Jackpot

Cine profită de prețurile uriașe la energie: Marele câștigător și lista sumelor uriașe. Răzvan Dumitrescu: Ca și când ai fi câștigat la Jackpote, pe spatele consumatorului / Foto: Pixabay, de Geralt
Cine profită de prețurile uriașe la energie: Marele câștigător și lista sumelor uriașe. Răzvan Dumitrescu: Ca și când ai fi câștigat la Jackpote, pe spatele consumatorului / Foto: Pixabay, de Geralt

Dumitru Costin, lider BNS, și jurnalistul Răzvan Dumitrescu au vorbit despre câștigătorii din criza energetică.

Dumitru Costin, lider BNS, a dezvăluit la DC NEWS cine profită de prețurile mari la energie, oferind inclusiv cifre în acest sens. Mare câștigător este statul român, dar pe lângă guvern mai sunt și câțiva oameni care încasează sume exorbitante pe spatele românilor.

"De prețurile astea de acum, cine profită cel mai mult dintre producătorii de energie de la noi? Ăia care produc ieftin pentru că au marje uriașe, dar ăia sunt de stat? ", a întrebat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

"Da, sunt de stat", a confirmat Dumitru Costin.

"A, deci statul profită?", a revenit Dumitrescu.

"Statul profită din toate punctele de vedere", a spus Dumitru Costin.

"Eu știu că la stat, când ai contract de management, ești plătit pe niște criterii care înseamnă inclusiv profit, deci cu cât profitul e mai mare, cu atât indemnizația aia variabilă îți crește. Adică îți vin banii ca și când ai fi câștigat la Jackpot, nu? În momentul ăsta sunt unii care fac super venituri. Din cauza asta nu se iau niște măsuri la nivel guvernamental pentru că fiind de stat, unii trebuie să facă super venituri?", a mai întrebat jurnalistul.

Marele câștigător

"Marele câștigător este statul pentru că este acționar majoritar. Guvernul beneficiază de umflarea PIB-ului, de venituri suplimentare pe care le colectează din toată economia, deci el e marele câștigător. Pe lângă guvern și stat, cel de-al doilea câștigător îl reprezintă cei care sunt în comisiile de supraveghere ale acestor companii și în comitetele de direcție.

Aceștia au niște indemnizații fixe lunare, care nu sunt mici deloc. Lumea comenta ce salarii au ăștia la ANRE, dar ar trebui să se uite cât câștigă ăștia din companiile cu capital de stat. Păi câștigă, ca ordin de mărime, cam de două ori mai mult decât ăia din ANRE. Pe lângă asta, oamenii ăștia au și o componentă variabilă. Pot să îți dau niște cifre ca să nu le citesc eu cu voce tare și să nu dau nici numele agentului economic, dar ți le dau să le citești tu. Cifrele respective reprezintă indemnizațiile fixe lunare pentru cei din comitetul de direcție și componenta variabilă", a explicat Dumitru Costin.

Lista sumelor uriașe

"Indemnizații acordate membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului:

1. Președinta Consiliului de Supraveghere, indemnizație fixă lunară - 7231 lei. Componentă variabilă aferentă anului 2021, acordată în anul 2022 - 86.767 lei. 

2. Președintele Directoratului, indemnizație fixă lunară - 22.846 lei. Componentă variabilă aferentă anului 2021, acordată în anul 2022 - 959.557 lei.

959.557 lei? Adică aproape un milion? Da, toți primesc, nu numai președintele, toți primesc aceeași componentă variabilă. 959.557 lei, nu se poate așa ceva" a spus Răzvan Dumitrescu, citind documentul primit de la Dumitru Costin.

Dumitru Costin: Sunt numiți politic, să nu vă închipuiți că au ieșit din spuma mării

"Vă spun de pe acum, la alte companii din același spectru cu capital de stat, au atât indemnizațiile, cât și bonusurile financiare mult mai mari decât ce vedeți acolo. Deci ei cu cât fac profit mai mare cu atât crește componenta asta", a adăugat Dumitru Costin.

"Păi așa ei nu au nici un interes să nu facă profit foarte mare chiar dacă o fac pe spatele consumatorului, cu riscul falimentului altor industrii sau cu riscul falimentului oamenilor de acasă", a concluzionat Răzvan Dumitrescu.

"Nu îi interesează. Din păcate, ei operează în baza unor mandate. Din păcate, cei pe care îi vedeți acolo sunt numiți politic, să nu vă închipuiți că au ieșit din spuma mării", a afirmat Dumitru Costin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel