Cioabă, în locul Dragnea după condamnare - surse Mediafax

Dragnea
Dragnea

După decizia ÎCCJ de condamnare a lui Liviu Dragnea, Camera Deputaților va vacanta locul acestuia de deputat, iar înlocuitorul său pentru restul mandatului până în 2020 va fi consilierul județean din Teleorman Petre Cioabă au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

Petre Cioabă are 72 de ani și este pensionar, el fiind președintele organziației de pensionari a PSD Teleorman. În prezent, acesta este și consilier județean din partea social-democraților.

Referitor la Liviu Dragnea, acesta este și președintele Camerei Deputaților


Potrivit Regulamentului „funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, devenită vacantă în timpul legislaturii din alte motive decât revocarea, se ocupă cu respectarea dispoziţiilor art. 20 alin. (3) şi ale art. 21".

Alineatul (3) al articolului 20 din Regulament prevede că: „Biroul permanent al Camerei Deputaţilor este format în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor, aşa cum rezultă din constituirea iniţială a grupurilor parlamentare".

De asemenea articolul 21 din Regulament precizează următoarele: „(1) Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.

(3) Dacă nici un candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut la art. 67 din Constituţia României, republicată".

Procedural, Parlamentul așteaptă să primească o informare oficială cu privire la situația lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare și încarcerarea sa la Penitenciarul Rahova. Ulterior, Biroul permanent al Camerei Deputaților va decide vacantarea locului, iar apoi Comisia juridică va da un raport, care va fi votat în plenul Camerei.

După votul asupra vacantării locului, va urma aceeași procedură pentru desemnarea unui înlocuitor


Liviu Dragnea a fost dus, luni seară, la Penitenciarul Rahova pentru a fi încarcerat în urma condamnării definitive la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman. Liderul PSD urmează să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile, după care autoritățile vor decide la ce penitenciar își va executa pedeapsa.


Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum, când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel