Cine-i ia locul lui Meleșcanu la șefia Senatului după demisie

Scutaru Cristina / 03 feb 2020 / 16:35 Salveaza PDF Comentarii
Conferinta PRESA DIN ROMÂNIA ÎN ERA DIGITALĂ
Conferinta PRESA DIN ROMÂNIA ÎN ERA DIGITALĂ

Teodor Meleșcanu a anunțat, luni, că a luat decizia de a se retrage din funcția de președinte al Senatului.

În locul său, interminar, vine Titus Corlățean. Până la organizarea unor noi alegeri pentru şefia Senatului, social-democratul va avea calitate de preşedinte interimar.

”Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului, deși nu a fost publiată decizia CCR", a anunțat Teodor Meleșcanu, în plenul Senatului.

Amintim că CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate a alegerii lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Procedură alegere nou președinte al Senatului

 

Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Regulamentul spune că este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Apoi se aleg funcțiile în Biroul Permanent

 

După alegerea președintelui, urmează Biroul Permanent.

Conform regulamentului, propunerea de repartizare a celorlalte funcţii din Biroul permanent se stabileşte, după alegerea preşedintelui, pentru toate sesiunile legislaturii, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Numărul de reprezentanţi în Biroul permanent al fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori, la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25