Urmărește emisiunea live


Cosmin Șontică. Cine este profesorul care i-a scris lui Klaus Iohannis

Întrebat ce gândeşte un profesor când aude că un alt cadru didactic a cumpărat din salariu şase case, Klaus Iohannis, a răspuns sec: "Ghinion". Acest cuvânt a fost taxat dur de politicienii din PSD, dar și de unii profesori.

VEZI ȘI:  EXCLUSIV. Iohannis, scrisoare copleșitoare de la un profesor: Amărăciune și jignire

Printre aceștia și Cosmin Șontică, profesor de limba și literatura română, la o școală din Buzău. Cosmin Șontică i-a scris lui Klaus Iohannis o scrisoare în care l-a taxat dur pe liderul PNL. 

"În primul rând, aș vrea să vă spun că am primit cu amărăciune declarația Dumneavoastră. Personal, consider că, prin afirmațiile făcute, v-ați jignit profund (foștii) colegi de breaslă, poziționându-vă undeva deasupra tuturor celor care au ținut cândva și țin astăzi creta în mână.

În al doilea rând, aș vrea să subliniez că EU NU SUNT UN GHINIONIST. Mă consider chiar un român NOROCOS, care a avut șansa de îmbrăca o „haină" nobilă, cea de profesor, chiar dacă ea nu mi-a adus până acum șase case, așa cum a făcut în cazul Dumneavoastră. Sunt norocos că m-am născut într-o țară frumoasă, cu oameni și buni, și răi, ai căror copii – educați în școlile românești – au dus mai departe, în lume, renumele țării noastre", este o parte din scrisoarea destinată lui Klaus Iohannis.

Cosmin Șontică, în afară de faptul că este profesor, este și ziarist la un ziar local. Într-un interviu acordat DC News, îl veți cunoaște pe tânărul care i-a scris lui Klaus Iohannis.

DC News: De unde a început pasiunea pentru presă? Cum se vede presa din punct de vedere al jurnalistului din provincie?


Cosmin Șontică: Pasiunea pentru ziaristică are rădăcini mai vechi, undeva prin facultate, însă am redescoperit-o recent, dintr-o joacă. Discutam cu elevii mei despre stilul publicistic și a ieșit o lecție atât de interactivă, încât, mi-am dat seama cât de mult îmi place. Ne-am "jucat" toată ora scriind articole și buletine meteo, făcând pe prezentatorii tv și încercând să facem tot ce face un jurnalist. A doua zi, am început să descarc de pe inernet fel de fel de cursuri de ziaristică, pe care, efectiv, le savurăm. Odată aprinsă scânteia, m-am pus pe scris. Pasiunea asta, venită parcă de nicăieri, mi-a schimbat complet cursul vieții și felul meu de a fi. Întotdeauna am considerat că presa înseamnă informare, obiectivitate, dăruire, tumult, respect. Ea e un răspuns la nevoia omului de informare, de empatie, de liniște. De aceea, cred că presa trebuie făcută cu responsabilitate, indiferent că ești din Buzău, București sau Făgăraș. Până la urmă, cel mai important contract al jurnalistului este cel încheiat cu oamenii.

DC News: Practic, scrii singur la acest ziar care în scurt timp a crescut foarte mult. Cum reușești și cum faci față concurenței?


Cosmin Șontică: Cred că am reușit să facem ziarul cunoscut pentru că nu am considerat niciodată că am fi într-o competiție cu cineva. Pur și simplu am scris din pasiune, din respect pentru oameni, fără să privim în stânga sau în dreapta. Folosim tot felul de instrumente de social-media și astfel reușim să ajungem primii în casele oamenilor. Oamenii asta vor : proximitate, viteză și obiectivitate.

DC news: De unde ai învățat să faci presă?

Cosmin Șontică: Scriu de ceva vreme, însă nu pot sa spun că am avut un mentor. N-am avut norocul să întâlnesc acea persoană care să-mi arate cum se scrie, ce greseli trebuie evitate sau ce trucuri să folosești pentru a reuși. Singurii mei profesori de jurnalism au fost cărțile și simțul datoriei.

DC News: Te-ai gândit vreodată să renunți la acest ziar? De ce?

Cosmin Șontică: În meseria de jurnalist, sunt momente în care, prin anumite subiecte pe care le tratezi, ajungi sa deranjezi anumiți oameni. Și atunci m-am gândit serios să renunț. Ajunsesem să cred că sunt singur împotriva tuturor, dar m-am înșelat. Alături de mine erau tot timpul cititorii mei, oameni care așteptau să afle ce se întâmplă în orașul lor și asta mi-a dat curajul să continui.

DC News: Spune-mi un moment emoționant/un moment greu sau un eveniment care iți va rămâne în minte mereu

Cosmin Șontică: Da. Nu pot să uit momentul în care, ajuns la un accident de ciculație pentru o știre, am zărit în sanț pe un coleg din presă. Ajunsese acolo cu 10 minute înaintea mea și a fost lovit mortal de o mașină scăpată de sub control. A fost o lecție teribilă de viață. O lecție despre viață și despre moarte. O lecție despre o viață trăită și pierdută la datorie, încercând să transmiți primul evenimentele care se produc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel