Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Cine este Octav Bjoza, prima persoană decorată de Klaus Iohannis

DCNews Team / 22 dec 2014 / 20:27

Octav Bjoza este prima persoană decorată de Klaus Iohannis, în calitatea sa de președinte al României.

Bjoza s-a născut, la Iași, în 1938, dar copilăria și adolescența și le-a petrecut la Brașov, unde a urmat cursurile Colegiului Național "Andrei Șaguna".

Între anii 1956-1958 a făcut parte, împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori, din organizația anticomunistă "Garda Tineretului Român", din Brașov, care avea drept scop "înlăturarea regimului democrat popular, din țara noastră, pe calea violenței", potrivit prezentării postate pe site-ul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, al cărei președinte este.

Între anii 1957-58 este student al Facultății de Geografie-Geologie, din Iași, dar la finalul anului I este exmatriculat și arestat de Securitate, scrie HotNews.

A fost condamnat, în 10 octombrie 1958, la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii, dar pedeapsa îi este redusă, ulterior, la patru ani de temniță grea. A trecut prin închisorile Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești și Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Stramba, Stoienești și Salcia, precum și cele din Delta Dunării ca Bacul "4" și Periprava - Sectia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

Citește și: Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, decorat de președintele Klaus IohannisÎn 1966 intră la Facultatea de Electromecanică, din cadrul Universității din Brașov, pe care a absolvit-o în anul 1972.

După moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu, în decembrie 2008, a fost ales de către Consiliul Național Director al AFDPR ca președinte interimar, funcție îndeplinită în 2009, când a fost ales președinte pentru o durată de doi ani. În septembrie  2011, a fost reales pentru mandatul 2011-2015.

În noiembrie 2009, Octav Bjoza a participat,  la monumentul de la Rasnovm la "comemorarea religioasă a martirilor legionari asasinați", potrivit unui videoclip postat de Noua Dreaptă Brașov.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25