Cine este Luminiţa Odobescu. Ar urma să fie consilierul președintelui Klaus Iohannis, în locul lui Leonard Orban- surse

foto MAE/ Luminița Odobescu
foto MAE/ Luminița Odobescu

Luminița Odobescu, rechemată prin decret astăzi de către președintele Klaus Iohannis, ar urma să-i devină consilier prezidențial. 

”Decret privind rechemarea doamnei Luminița Teodora Odobescu din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană” s-a numărat printre decretele pe care astăzi, 10 noiembrie, președintele Klaus Iohannis le-a semnat. 

Citește și: Klaus Iohannis a RECHEMAT mai mulți ambasadori. Lista decretelor semnate astăzi

Luminiţa Odobescu se pare că va deveni consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unor surse politice, citate de Agerpres. Ea ar urma să-l înlocuiască pe Leonard Orban, fratele lui Ludovic Orban, eliberat din funcția de consilier prezidențial în 26 octombrie 2021. Leonard Orban era consilier prezidenţial pe domeniul afaceri europene și a fost eliberat din funcție în 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării. 

Citește și: Leonard Orban, consilierul președintelui Klaus Iohannis, părăsește Administrația Prezidențială

Luminița Odobescu este ambasador și diplomat de carieră. Până astăzi, ea a fost Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, din anul 2015. În perioada ianuarie- iunie 2019, Luminița Odobescu a condus Reprezentanța Permanentă în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. În noiembrie 2019, a primit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler. Anterior, îl primise pe cel al Franței- Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler -, în aprilie 2015, după cum arată site-ul MAE. 

Conform site-ului Ministerului de Externe, Luminița Odobescu este doctor în relaţii economice internaţionale, titlu obținut la Academia de Studii Economice din Bucureşti. 

Încă din 1995, Luminița Odobescu a ocupat funcții în Guvernul României, mai întâi la nivelul Ministerului Economiei şi Comerţului, unde a fost referent de specialitate și consilier. În anul 2001, a intrat în Ministerul de Externe, ca șef serviciu/secretar diplomatic II, arată CV-ul său. Prima funcție obținută dincolo de granițele țării a fost un an mai târziu, în septembrie 2002, când a ocupat funcția de secretar I în cadrul Misiunii României la UE- Bruxelles. 

În anul 2014, a primit gradul diplomatic de ambasador, ca din septembrie 2015 până astăzi să fie reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel