Cine este femeia care îl scoate pe Mircea Diaconu din Parlamentul European

Decizia CCR, care spune că "aceeaşi funcţie" înseamnă orice funcţie la care se referă legea ANI, le dă noi bătăi de cap aleşilor, iar pe Mircea Diaconu, care a obţinut aproape 7% la europarlamentare, riscă să-l lase fără fotoliul de eurodeputat. Drama politică a pornit de la sesizarea primită de judecătorii CCR de la deputatul liberal Steluţa Cătăniciu.

CCR a luat joi o decizie de interpretare privind art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul că sintagma "aceeaşi funcţie" din acest articol înseamnă orice funcţie eligibilă la care se referă legea ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a descoperit în martie 2013 că deputatul clujean Cătăniciu ocupa funcţia de consilier local la Primăria Cluj şi, concomitent, era avocata unor firme care se judecau cu municipalitatea.

Nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese a avut loc în 2009, precizează ANI, adică cu un an înainte ca Cătăniciu să schimbe barca politică, părăsind PDL pentru PNL. De altfel, Cătăniciu este protagonista unei telenovele politice, fiind reclamată la ANI de un fost consilier local din PDL, Nicoleta Postolache.

Lovitură de teatru: Nuanţa care îl exclude pe Mircea Diaconu din Parlamentul European

Steluţa Cătăniciu a candidat în 2012 la alegerile parlamentare, învingându-l pe clujeanul democrat-liberal Daniel Buda. Cătăniciu a fost aleasă deputat în circumscripţia electorală nr.13 CLUJ, colegiul uninominal nr.2. Nemulţumită de ceea ce consideră a fi o bizarerie - a fost declarată incompatibilă ca parlamentar, deşi fapta ei s-a consumat când era consilier local - liberala s-a adresat CCR.

Cătăniciu a declarat război Agenţiei şi a sesizat CCR cu privire la art. 25, ridicând o excepţie de neconstituţionalitate.

Judecătorii nu i-au dat dreptate deputatului liberal, hotărând că articolul este constituţional, dar au interpretat sintagma aceeaşi funcţie ca însemnând orice funcţie eligibilă din legea ANI.

Decizia Curţii Constituţionale este una cu foarte mare greutate şi cu implicaţii politice. Asta pentru că lămureşte un articol de lege îndelung contestat şi pe care instanţele ce i-au permis lui Mircea Diaconu să participe la alegerile din mai l-au descris drept neclar şi imprecis. 

Totodată, Cătănăciu, dar şi alţi colegi deputaţi şi senatori, sunt pe punctul de a elibera câteva fotolii din Palatul Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel