Cine este Eugen Tomac, basarabeanul care ar putea conduce Mișcarea Populară

tomac
tomac

La 32 de ani, deputatul basarabean, Eugen Tomac, este pe punctul de a lua cârma Mișcării Populare, partidul de suflet din acest moment al lui Traian Băsescu. Un partid care se va înscrie, marți,  la tribunal, cu scopul de a crea o alternativă la guvernarea actuală.

Originar din localitatea Babele,  raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina, Eugen Tomac  şi-a dovedit încă de tânăr dorinţa de a se implica în recunoaşterea drepturilor etnicilor români din sudul Basarabiei. Avându-l ca şi predecesor pe Mareşalul Averescu, originar din aceeaşi comună, Tomac a venit la studii în România la vârsta de 17 ani, beneficiind de bursele acordate de statul român etnicilor români din afara graniţelor ţării. A urmat anul pregătitor la Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi apoi cursurile facultăţii de Istorie ale Universităţii din Bucureşti, (1999-2003), și a susținut licența pe tema „Basarabia, provincie românească la periferia URSS”. De asemenea, are un master susținut în cadrul aceleași facultăți pe tema „Mecanisme de deznaționalizare în URSS” (2003-2004), în prezent fiind doctorand la Universitatea din București.

A înfiinţat şi coordonat Liga Tinerilor Români de Pretutindeni, cu care a desfăşurat proiecte destinate în special tinerilor şi etnicilor români, a fost redactor al revistei Magazin Istoric, unde a publicat studii despre Basarabia și românii de peste hotare, dar și studii privind istoria Statelor Unite ale Americii. Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituție ce aparține de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.

De la consilier al lui Băsescu, la deputat în Parlamentul României

Pasul în politică l-a făcut în 2007, când a devenit consilier al Preşedintelui României pe problematica românilor de pretutindeni, a candidat şi a pierdut la mustaţă un loc de deputat pentru Basarabia în 2008 şi apoi a fost numit secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului Boc, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2012. A revenit pentru o scurtă perioadă la calitatea de consilier al preşedintelui Băsescu şi apoi a câştigat cu 70% din voturi fotoliul de deputat pentru Basarabia, în toamna anului 2012, având cel mai mare scor electoral dintre candidaţii PDL. În prezent, este preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Camera Deputaţilor. Iniţiator al campaniilor „Basarabia-cetăţenia este dreptul tău“ şi „Dreptate pentru Basarabia”, Eugen Tomac pare a fi soluţia ideală pentru a conduce Mișcarea Populară, care se va înregistra, marți, la tribunal.

În calitate de deputat, Tomac a avut mai multe inițiative pentru sprijinirea drepturilor românilor din Valea Timocului(Serbia), acordarea cetățeniei române etnicilor români din afara granițelor și dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova. Eugen Tomac și-a deschis, la data de 18 mai 2013, primul birou parlamentar la Chișinău, pentru a consulta românii din Republica Moldova în vederea soluționării problemelor ce țin de competența deputatului colegiului 2 pentru Românii din Străinătate. La  19 iulie 2013, deputatul Eugen Tomac a demisionat din PDL, declarând că se va alătura Mișcării Populare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel