Cine este Dominic Fritz, ales primar al Timișoarei. Ce nu știai despre germanul care l-a înlăturat pe Robu

Dominic Fritz, sursa foto Facebook
Dominic Fritz, sursa foto Facebook

20% are Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS, în fața candidatului PNL, Nicolae Robu, în Timișoara. 

Numărătoarea paralelă îl dă pe Dominic Fritz cu 54,88% din voturi, iar pe Nicolae Robu cu 34,10%. 

Iată informații-cheie despre Dominic Fritz: 

- este cetățean german, nu are cetățenie română.

- a venit în România din 2003, ca voluntar la o casă de copii. 

- are 37 de ani. 

- este licențiat în Științe Politice și Administrative la Universitatea din Konstanz, Germania.

- are masterat în Studii de Post-Conflict la Departamentul de Științe Politice, Universitatea din York, Marea Britanie. 

- a fost consilier personal al fostului președinte german Horst Kohler din 2013 până în 2016. 

Iată cum se descrie chiar el, pe site-ul dominicprimar.ro

”Am devenit politician fără să-mi dau seama: fiind al treilea copil într-o familie cu 8 fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte - familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliați pentru ideile mele și să respect (cam greu, ce-i drept) faptul că nu totul merge după capul meu.

Am crescut la sat - un sat mic aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. Acolo am învățat să iubesc natura și tradiția, dar mi s-a și făcut poftă să văd lumea. Am plecat la 16 ani de acasă cu o bursă oferită de Parlamentul Germaniei. Am trăit un an în Statele Unite, ţară în care m-am simțit pentru prima oară european.

În anul 2003 am absolvit un liceu romano-catolic prestigios în Germania. Dar înainte de a-mi continua studiile formale, am fost curios să învăț direct din viață, de la oameni mai puțin norocoși decât mine. La 19 ani mă găseam în Timișoara, unde am făcut un an de voluntariat la o casă de copii (aici găsești mai mult despre povestea mea cu Timișoara).

Curios să înțeleg de ce nu trăim într-o lume mai bună - și dornic să schimb asta - am studiat științe politice și administrative, ca bursier al Fundației Academice Naționale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franța) si la Universitatea din York (Anglia). Lucrarea mea de licență a fost despre politicile sociale din România. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administrației publice în țări ieșite din război.

Am acceptat un post de consilier în cadrul Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ) în 2009. Viața mea profesională mi-a permis de atunci sa contribui la multe eforturi deosebite: am dezvoltat proceduri de management mai bune în cadrul Ministerului Sănătății și al Protecției Sociale din Liberia, am participat la două misiuni de planificare a intervenției umanitare ale Guvernului german care au avut loc după cutremurul devastator din Haiti în 2010, am asistat la negocieri de pace între mai multe țări africane și am coordonat munca unei comisii strategice a Băncii Africane de Dezvoltare condusă de fostul Secretar General al ONU, Kofi Annan și fostul Director Executiv FMI/fostul Președinte german Horst Köhler.

Din 2016-2019, am fost șeful de cabinet al fostului Președinte Köhler, rol în care am fost responsabil pentru planificarea strategică a activităților fostului președinte, conducerea echipei sale, comunicare politică și colaborarea cu diverse instituții naționale și internaționale.

În perioada 2009-2019, am fost membru al Partidului Verzilor (partid de centru, ecologist) din Germania. Între 2011-2012 am fost ales în biroul local Frankfurt am Main, unde printre altele am co-organizat campania pentru alegerile locale.

După 10 ani dedicați cooperării internaționale, diplomației și administrației publice, vreau să-mi pun în practică pasiunea mea pentru politici publice într-un context concret și local. În locul în care-mi este inima, un loc care a devenit acasă: Timişoara. 

În timpul meu liber fac muzică (cânt la pian și la violoncel, compun, dirijez), citesc și merg cu bicicleta. Și stau pe Netflix, “că oameni suntem”. Prietena mea este diplomată în cadrul ONU, (încă) nu avem copii. Am însă 4 fini (2 dintre ei fiind români) și 10 nepoți, pe care îi învăț să-și spună părerea, chiar dacă nu mereu totul merge după capul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel