Cine este Dacian Cioloş, tehnocratul propus de Klaus Iohannis pentru funcția de premier

Dacian Cioloş a fost nominalizat de către președintele Klaus Iohannis pentru a prelua șefia Guvernului și a forma noul Cabinet. Noul premier are la dispoziție zece zile pentru a forma noul Guvern.

Dacian Cioloş (45 de ani)  este de profesie inginer agronom și  se bucură de imaginea unui tehnocrat,  după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020. În 2014, Dacian Cioloş a fost la un pas pentru un nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru Corina Creţu, nume ţinut ascuns la aceea vreme de premier.

Dacian Cioloș este originar din comuna sălăjeană Pericei și s-a născut la Zalău, în 27 iulie 1969. Studiile liceale și le-a făcut la Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei (actualul iceu Tehnologic "Ioan Ossian"), după care a urmat cursurile Facultăţii de Horticultura din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994. Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Ascensiunea lui Cioloş a fost una treptată, fără a sări etapele şi a fi propulsat într-o funcţie decizională de impact, încă de tânăr.

[citeste si]

Din 1995 până în 1999 s-a ocupat de mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru judeţul Argeş, ulterior fiind avansat pentru perioada noiembrie 1999 – decembrie 2001 în funcţia de coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă si rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă - CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franţa.

Dacian Cioloș, ministru în Guvernul Tăriceanu

În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2009, când s-a format Guvernul Boc.

Despre dacial Ciolăș presa a speculat faptul că este nepotul generalului Virgil Ardelean, fostul șef al celebrei unități de informații a Ministerului de Interne "Doi și un Sfert", dar și că este căsătorit cu nepoata fostului ministru de externe al Franței Michel Barnier, fost înalt funcționar european în repetate rânduri, actualmente vicepreședinte al Partidului Popular European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel