Cinci producători de lactate, amendaţi pentru licitaţii trucate

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane de lei pentru trucarea unor licitaţii, cea mai mare amendă fiind încasată de Albalact, respectiv 5 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8,6 milioane de lei (aproximativ 1,9 milioane de euro) pentru trucarea unor licitaţii organizate în anii 2010 şi 2011, la nivelul judeţelor Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj, în cadrul Programului Cornul şi Laptele. Companiile sancţionate sunt: Albalact SA, aproape 5 milioane de lei, Simultan SRL - 2,2 milioane de lei, Dorna SA - 1,02 milioane de lei, Lacta SA - 261.306 lei şi Deltalact SA - 139.860 lei", se menţionează în comunicatul citat.

Conform instituţiei, în urma investigaţiei, s-a constatat că pe parcursul licitaţiilor cele cinci companii au acţionat concertat, în sensul că, în prima etapă, au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa a doua, de licitaţie electronică, şi-au împărţit loturile pentru care au licitat.

[citeste si]

"Concret, în cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică, fiecare ofertant şi-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acţionat, ceilalţi ofertanţi nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa", se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Două din cele cinci companii, Albalact SA şi Simultan SRL, au recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază, menţionează Consiliul Concurenţei.

"O licitaţie este eficientă din punct de vedere al preţurilor şi calităţii bunurilor ofertate numai în condiţii de concurenţă reală. În această situaţie, ofertanţii au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele cinci companii, câştigând cel puţin un contract în cadrul fiecărei licitaţii", a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel