Cinci elemente cheie ale interviului acordat de Băsescu pentru România Liberă

 Traian Băsescu a acordat un interviu cotidianului România LiberăPreședintele a atacat ”minciunile” și ”ineficiența lui Victor Ponta” și privatizarea considerată de el cu putregai a CFR Marfă. El a dat o posibilă explicație pentru postarea criptată de pe Facebook a consilierului Iulian Chifu, din ziua aducerii în țară a lui Omar Hayssam.

1. CFR Marfă - Președintele a insistat în cadrul interviului că nu știe despre omul de afaceri Gruia Stoica mai mult decât oricare alt cititor de presă. Băsescu a ieșit însă, în conferința de presă din 22 iulie, cu declarații tranșante, chitit să-l desființeze pe Gruia Stoica. Deși poate fi acuzat de lipsă tact în multe situații, e greu de crezut că de această dată reacția lui Băsescu e rodul unui exces de zel, ci mai degrabă rezultatul unei documentări speciale.

Traian Băsescu vorbește despre ”tandemul Ponta-Fenechiu” pentru a arunca încă un val de suspiciuni asupra privatizării CFR Marfă. Credibilitatea privatizării a fost zdruncinată, încă de când Fenechiu a primit cinci ani de închisoare în dosarul ”Transformatorul”. Președintele creează ”tandemul” pentru a-l stigmatiza pe Ponta, omul căruia îi cere să-și asume responsabilitatea pentru privatizarea companiei de stat.

”Are, în momentul de faţă, probleme în piaţă; poate că le rezolvă, poate că nu. Eu doar am atras atenţia, nu este aşa cum a spus Victor Ponta, că ar fi vorba despre ceva ce doar eu ştiu, iar ceilalţi nu: ştim amândoi aceleaşi lucruri, dle prim-ministru. Poate că eu, fiind mai experimentat, îmi dau seama de anumite evoluţii” - T.B

2. Pactul de Coabitare nu mai există. Premierul Ponta spusese anterior că Băsescu a încălcat fiecare punct al documentului. Parțial adevărat. Ponta a contribuit și el, după cum arată o analiză DC News. Băsescu aruncă acum Pactul din nou în aer, insultându-l pe Ponta, cu trimitere la actul guvernării. Băsescu sugerează că guvernarea Ponta ar fi ”coruptă”, acuzație, de altfel, foarte gravă.

”Dacă va continua să mintă, dacă va continua să emită ordonanţe de urgenţă în zona în care nu are dreptul să emită, cu siguranţă că voi avea reacţii, nu pot fi părtaş la o guvernare coruptă” - T.B

3. Hayssam - ”În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor” - Știam că Băsescu se gândea la pesediști când spunea că rezonează cu spusele consilierului său, Iulian Chifu (”Mulți  nu vor mai dormi bine”), dar acum e mult mai specific.

Pe de altă parte, prin aceste alegații despre răspunderea lui Ponta în legătură cu privatizările păguboase, Băsescu încearcă să contrabalanseze cu acuzațiile și suspiciunile care planează asupra sa, în legătură cu modul în care Hayssam a părăsit țara în 2006.

4. Cătălin Predoiu - Băsescu l-a atacat dur pe fostul ministru al Justiției, ajuns acum în fruntea PDL. Înainte ca Predoiu să opteze pentru democrat-liberali, se aștepta înscrierea acestuia în Mișcarea Populară. Băsescu a spus că predoiu nu poate resuscita PDL, are eficiență electorală zero și aspiră la prezidențialele din 2014.

”Trebuie să ne amintim totuşi că, din punct de vedere al capacităţilor sale electorale, Cătălin Predoiu a pierdut în 2008 alegerile parlamentare în faţa unui om care a ajuns la puşcărie, Marian Ghiveci. Una este să ai o anumită prezenţă şi inteligenţă şi alta e să ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime” - T.B.

5. Dreapta nu are un nou Băsescu - Președintele este mereu întrebat pe cine vede drept succesorul său. Cu aroganța ce-l caracterizează, Băsescu nu crede că e cineva demn să fie ”noul Băsescu”. E drept că mulți din PDL și Mișcarea Populară tânjesc la asta, dar o fac din insuficiență și lipsă de resurse. Băsescu nu uită să arunce din când în când câteva nume - Macovei, Boc, MRU -  dar o face fără convingere și mai mult pentru a le întări fidelitatea față de el. Iar mult invocata încredere în actualul primar al Clujului poate fi ridicată doar la rang de ipocrizie, din moment ce, în vremea când era premier Boc, România avea alt premier.

”Nu văd un nou Iliescu în tabăra socialiştilor şi nici – scuzaţi-mi lipsa de modestie – un nou Băsescu pe dreapta” - T.B

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel