EXCLUSIV  Cifre halucinante venite de la BNR. Suma care nu iese la socoteală

Eugen Rădulescu, șeful Direcției de stabilitate financiară din cadrul BNR, a spus că impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei.

Daniel Zamfir, deputat PNL, a zis la DC News Live că cifrele pe care le dă Eugen Rădulescu sunt halucinante și se bat cap în cap.

"A dat niște cifre halucinante și contradictorii. La un moment dat guvernatorul spunea, anul trecut, că impactul ar fi de 9,8 miliarde. Acum, domnul Cinteză spune că s-au rezolvat 20.000 de situații, iar impactul este de 2,4 miliarde. Adică nu ieșea aritmetica. Eu cu declarațiile dumnealui Rădulescu, pentru că el a venit luni la discuții, am o mare problemă. Dânsul spunea, luna trecută, că dacă nu era Legea dării în plată, ar fi dispărut programul Prima casă. Să ne aducem aminte cu toții cu câtă înverșunare Banca Națională ne-a solicitat un amendament prin care să excludem programul Prima casă de la Legea dării în plată. Se bat cap în cap declarațiile", a zis Daniel Zamfir la interviurile DC News Live.

Eugen Rădulescu a spus, la o dezbatere organizată, la Parlament, pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori: "În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față".

Deputatul PNL Daniel Zamfir a afirmat că nu este unul dintre inițiatorii legii, dar a depus un amendament potrivit căruia conversia creditelor în franci elvețieni să aibă loc la cursul istoric.

"Nu sunt unul dintre inițiatorii legii conversiei. Mie mi s-a cerut de către asociațiile consumatorului să susțin conversia la cursul istoric, (...) spunând că încercările de mediere au eșuat. Amendamentul meu este din luna iunie. Această discuție putea avea loc de atunci", a precizat Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel